Garmin GPSMap 696 - více než jen GPS

14.11.2008 1 příspěvek

Garmin GPSMap 696 - více než jen GPS
Garmin GPSMap 696 - více než jen GPS (Zdroj: Aeroweb.cz)

O tomto víkendu na veletrhu AOPA Expu 2008 v San Jose, Garmin představil zbrusu nový typ palubní GPS, navazující na svého předchůdce GPSMap 496. Nejvýraznějším rysem nové GPSMap 696 je její velikost. S obrazovkou o úhlopříčce 7 palců může pohodlně zobrazovat přibližovací mapy v plném rozlišení.

GPSMap 696 plní funkci "letecké elektronické tašky", která obsahuje vše potřebné pro daný let. Znamená to, že pilot nemusí mít žádné papírové mapy a dokumenty, aby splnil požadavky pro let podle IFR.

GPSMap 696 obsahuje i funkce, které zdědila po svém předchůdci, verzi 496 s menší obrazovkou. Jedná se např. o funkci upozornění na srážku se zemí (Terrain Awareness and Warning System (TAWS)), mapy pojezdových drah letišť, AOPA elektronický adresář letišť, radarové snímky počasí, METARy, TAFy, apod.

Terrain Awareness and Warning System (TAWS) je systém, který se snaží zabránit řízeným letům do terénu. Pracuje na principu vyhodnocování polohy a elevačních dat terénu, kdy neustále vyhodnocuje trajektorii letu a zkoumá, jestli se budoucí pozice letadla neprotíná se zemí. Posádka je tak včas varována před blížící se kolizí vizuálními a zvukovými alarmy. 

V pořizovací ceně GPSMap 696 je zahrnut doplněk FliteCharts s certifikovanými aktualizacemi po dobu prvních 6-ti měsíců. Software obsažený v GPSMap 696 automaticky zablokuje mapy, kterým vyprší platnost. S cyklem 6-ti měsíců je třeba aktualizovat mapové podklady.

Navrhovaná prodejní cena produktu GPSMap 696 je 3,295 $. GPSMap 695 bez přijímače počasí a radarových dat je možno zakoupit za 2,695 $.

Zdroje: Garmin, wikipedie

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Kritika pristrojov

05.01.2014 v 15:11 Ladislav Szabo

Ospravedlnujem sa, ale v nasej firme nemame dobre skusenosti, softwer vypadava a pri obnove systemu uplne vymaze vsetky zadane body. Nevyhodou je aj to, ze si zadane body sice viete zalohovat na kartu, ale neviete ich tam dostat naspet a ak ich tam mate len 30 velmi dolezitych ak mate skusenosti so zadavanim suradnic je to nekonecne unavne zdlhava praca obvzlast, ked vam vsetky body vymaze za letu.pouzivame Gps na pristatie na presnost a je pre nas nesmierne dolezite, no nie je nan 100% spolah.....ale inak ako model supper. Vlastnime dva pristroje a s oboma mame problem, a nakolko objednavame dalsie dva, dufajme ze uz bude po probleme, nehovoriac o tom, co s tymi co uz mame......Szabo L. Air Fast s.p.r.l Kongo, Lubumbashi, Afrika

Odpovědět

Přidat komentář