Transportní Casa C-295M za osm bitevníků L-159

18.11.2008

Transportní Casa C-295M za osm bitevníků L-159
Transportní Casa C-295M za osm bitevníků L-159 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ministerstvo obrany chystá největší zbrojní obchod od kauzy pronájmu stíhaček Gripen. Informoval o tom dnes internetový server euro.cz. Ve finální fázi je příprava materiálu pro vládu, podle něhož vojáci vymění jedno transportní letadlo španělské společnosti Casa C-295M za šest jednomístných a dva dvoumístné bitevníky L-159 a následně koupí další tři letouny C-295M údajně za 3,62 miliardy korun. Prvním zahraničním uživatelem českých bitevníků L-159 by se měla stát Bolívie.

Obchod by se měl uskutečnit do konce příštího roku, ale nebude to česká vláda, kdo bude mít poslední slovo. S transakcí musí souhlasit USA, protože podzvukové bitevníky jsou doslova prošpikovány americkými vojenskými technologiemi. Ambasáda Spojených států na dotaz, jaké stanovisko zaujme americká vláda ke zmíněné transakci, serveru Euro.cz dosud neodpověděla.

Prvním zahraničním uživatelem českých bitevníků L-159 by se tedy měla stát jihoamerická Bolívie. V březnu sice proběhly informace, že více než půlroční vyjednávání s Bolívií, která projevila zájem o deset L-159, skončilo, protože na jejich pořízení údajně neměla peníze a firma Casa odmítla Bolívií nabízené státní dluhopisy, ale jednalo se zřejmě pouze o první etapu vyjednávání.

Jakým způsobem se Bolívie vyrovná s firmou Casa, zatím není známo, ale předání L-159 do Bolívie by alespoň z českého pohledu nemělo nic bránit. Bolívie na seznamu embargovaných států ministerstva průmyslu nefiguruje. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek potvrdil, že tento proces probíhá s vědomím a souhlasem všech zainteresovaných ministerstev. Odmítl však potvrdit výši nákladů spojených s tímto obchodem.


Casa C-295M // lotnictwo.net

Zdroj: Euro.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář