Francie hledá černé skříňky z havarovaného Airbusu

29.11.2008

Pomocí hledače min se snaží francouzský pátrací tým najít tzv. „černou skříňku“ z Airbusu 320, který se zřítil do rozbouřeného Středozemního moře na jižním pobřeží Francie ve čtvrtek 27.11.2008 v podvečer.

Francie hledá černé skříňky z havarovaného Airbusu
Francie hledá černé skříňky z havarovaného Airbusu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dva muže z posádky už záchranáři našli mrtvé, zbývajících pět je nezvěstných a panují obavy, že rovněž nejsou naživu.

Pátrači však stále ještě udržují naději na to, že by mohli najít přeživší členy posádky, složené ze dvou německých a pěti novozélandských členů. Zatím se několik hodin po havárii našla dvě doposud neidentifikovaná těla.

K lodi, vybavené  zařízením na hledání min a kovových předmětů, se připojilo dalších 15 lodí, 14 potápěčů, vrtulník a námořní letadla, která prohledávají 20 km pobřeží kolem místa havárie, sdělila oficiální místa města Perpignan, u něhož k nehodě došlo. Dodala, že počasí v místě je špatné, vane silný vítr a vzdouvají se vysoké vlny.

„Našli jsme zatím jen několik trosek z letadla. Většina částí stroje šla ke dnu moře. Ze všech trosek jsme vylovili jen několik největších součástí,“ řekla Julien Sarrade ze záchranářského týmu.

Letadlo podstupovalo technický let kvůli kontrole a údržbě z centra v Perpignanu, poblíž hranice se Španělskem. Bylo pronajato letecké společnosti XL Airways Germany a příští měsíc se mělo vrátit k mateřské Air New Zealand, sdělili zástupci těchto leteckých společností. Na palubě byli dva němečtí a jeden novozélandský pilot, tři technici a inspektor úřadu pro civilní letectví Nového Zélandu.

Pátrači nejsou optimističtí v otázce, zda je ještě naděje na nalezení živých členů posádky.

Proudový letoun se zřítil do moře, když se zvolna přibližoval k letišti Perpignon, odkud zhruba hodinu předtím odstartoval k okružnímu letu, sdělila francouzská kancelář pro vyšetřování leteckých nehod. Zástupci firmy Airbus upřesnili, že šlo o letoun s celkovým náletem 7000 hodin, na Nový Zéland byl dodán v červenci 2005.

Podle zprávy Association Press přeložil P. Dvořák

Mohlo by vás zajímat