Letiště Praha akciovou společností

03.12.2008

Letiště Praha akciovou společností
Letiště Praha akciovou společností (Zdroj: Aeroweb.cz)
K 1. 12. 2008 došlo v souladu s usnesením Vlády České republiky číslo 888 ze dne 9. července 2008 k vložení majoritní části majetku státního podniku Správa Letiště Praha do základního kapitálu akciové společnosti Letiště Praha, jejímž jediným akcionářem je Česká republika zastoupená ministerstvem financí. K tomuto dni Letiště Praha, a. s., převzalo veškerá práva a povinnosti stávajícího státního podniku. Ministerstvo financí již jmenovalo členy dozorčí rady akciové společnosti, a ta vzápětí zvolila pětičlenné představenstvo Letiště Praha, a. s.

Akciová společnost Letiště Praha vznikla v únoru letošního roku.  K 1. prosinci 2008 do ní byla vložena převážná část majetku, dále byli do této akciové společnosti převedeni všichni zaměstnanci, také smluvní vztahy, povolení, certifikace, licence i všechny procesy a zdroje potřebné pro fungování letiště. Ke stejnému datu přestal fungovat státní podnik v tehdejší podobě a tzv. zbytkový státní podnik Správa Letiště Praha, s. p., bude dále řešit některé prozatím nevyjasněné majetkoprávní vztahy.

Stát zastoupený ministerstvem financí jako jediný akcionář jmenoval členy dozorčí rady, která je tvořena zástupci ministerstva financí, ministerstva dopravy a dalších státních institucí. Předsedou dozorčí rady se stal první náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. 
Dozorčí rada následně zvolila členy pětičleného představenstva společnosti Letiště Praha, a. s. Předsedou představenstva se stal dosavadní generální ředitel Správy Letiště Praha, s. p. Miroslav Dvořák, místopředsedou představenstva Petr Vlasák a dalšími členy jsou Marcela Hrdá, Martin Hlava a Jiří Pos. Všichni členové představenstva pocházejí z řad vrcholného managementu dosavadního státního podniku. 

Předseda představenstva Letiště Praha, a. s., Miroslav Dvořák při této příležitosti uvedl: „Pro naši společnost tento krok představuje zásadní událost v její více než sedmdesátileté historii. Máme za sebou obrazně řečeno „generální úklid“ v oblasti smluvních vztahů, inventury majetku, účetnictví atd. Nebylo to jednoduché, protože jsme museli pátrat mimo jiné po smlouvách k pozemkům a budovám pocházejícím z meziválečného či válečného období. Nyní má Letiště Praha veškeré dokumenty v naprostém pořádku.“

Další informace zde.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář