EASA udělila CTLS Permit to Fly (PtF) – Povolení k letu

16.01.2009

EASA udělila CTLS Permit to Fly (PtF) – Povolení k letu
EASA udělila CTLS Permit to Fly (PtF) – Povolení k letu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na základě schválených Letových podmínek – Flight Conditions (FC) udělila organizace EASA letadlu kategorie LSA CTLS  Permit to Fly, které nahrazuje za určitých podmínek schválení k letu namísto standardního Typového osvědčení.

EASA stanovila, že FC pro PtF u letadel kategorie LSA bude platné 2 roky od data schválení a přestane platit, jakmile bude zavedena kategorie ELA (evropská obdoba kategorie LSA, která platí zatím jen v USA). V případě, že by nová evropská kategorie rekreačního létání ELA nebyla do dvou let v Evropě zavedena, bude možné FC opět na dva roky prodloužit.
 
Jaké jsou schválené  FC-Flight Conditions u CTLS, které vyrábí firma Flight Design GmbH a které k nám bude jako další typ ultralehkého letadla CTSW 2007, bude dovážet firma OK-Light Aircraft ?

1. Letová omezení jako kategorie LSA v USA ( např.MTOW – 600 kg)
2. Není možný komerční charterový provoz.
3. Provoz v aeroklubech na nekomerční bázi je možný.
4. Letecký výcvik aeroklubech je možný, pouze nejsou povoleny v rámci tohoto výcviku sólové lety.
5. Lety jen za  podmínek VFR ve dne a VMC.
6. Lety nad hustě osídlenými oblastmi ve výši minimálně 2000 ft.
7. Povinné vybavení letadla záchranným vystřelovacím padákem.
8. Pilotní průkaz PPL nebo NPPL.
9. Technické prohlídky a servis jako u motorizovaných větroňů.

První takto schválené letadlo bude registrováno v lednu 2009 v Anglii a v Německu. První CTLS na český trh bude dovezeno v tomto roce.

U každého individuálního letadla, které bude provozováno pod PtF, se musí u EASA podat žádost o schválení FC a proces běží jen pro jedno určité výrobní číslo. U dalších letadel jsou již schválené FC připojeny a schválení je jen formalita. Poplatky za schválení se budou pohybovat u jednoho letadla ve výši cca 700 EUR.


Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář