Přehled ocenění za rok 2005

20.01.2006

Leteckému sportu se minulý rok dařilo. I ocenění se rozdalo spousty. Přinášíme přehled kdo byl oceněn a za co.

Přehled ocenění za rok 2005
Přehled ocenění za rok 2005 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Plachtařky Hana Vokřínková a Jana Vepřeková a paraglidista David Ohlídal v pátek 20. ledna převzali ocenění pro nejlepší letecké Sportovce roku. Okřínková cenu získala za titul mistryně světa v plachtění žen v klubové třídě a Vepřeková za mistryni světa ve standardní třídě. Plachtění zaznamenalo loni historicky nejúspěšnější sezonu. Ohlídal si cenu odnesl za třetí místo ve Světovém poháru v paraglidingu, což je také historicky nejúspěšnější umístění českého zástupce v tomto sportu.



Předávání ocenění Český aviatik roku 2005 p. Jiřímu Kadlecovi.

Časopis AeroHobby a letecký server letectvi.cz současně vyhlásily první ročník čtenářské ankety Český aviatik roku 2005. Cenu získal Jiří Kadlec z Aeroklubu Kladno, který je členem reprezentačního týmu v přesném létání a letecké rallye. Loni získal titul mistra republiky a byl členem bronzového týmu na mistrovství Evropy.

Aeroklub a Letecká amatérská asociace rovněž vyhlásily nejúspěšnější sportovce jednotlivých leteckých kategorií. V Akrobacii cenu získal Petr Biskup za 6. místo v celkovém hodnocení ME v kategorii Advanced. V přesném létání a rallye byl Sportovcem roku Luboš Hájek, mistr republiky v přesném létání a člen bronzového týmu z ME.

V parašutismu si cenu odnesl Jiří Gečnuk, který byl členem stříbrného družstva na ME v přesnosti přistání a současně vítěz Evropského poháru a vojenský mistr světa. V plachtění Aeroklub ocenil obě mistryně světa Vokřínkovou a Vepřekovou, ale také například Petra Krejčiříka za bronz z ME ve standardní třídě, Petra Koutného za bronz z ME v klubové třídě a Pavla Loužeckého za titul mistra Evropy v klubové třídě.

Letecká amatérská asociace ocenila Jana Lukeše za bronz z MS v ultralehkém létání a celé družstvo "ultralightistů" za stříbrné medaile z MS. Také obě družstva motorových paraglidistů přivezla ve dvou kategoriích stříbro z MS. V nově zavedené kategorii přesnost přistání v paraglidingu získal český tým bronzové medaile a Markéta Tomášková zlatou medaili v soutěži žen. Největším úspěchem sportovců LAA byla ale bronzová medaile českého družstva v paraglidingu na MS v Brazílii a třetí místo Davida Ohlídala ve Světovém poháru.

Leteckým Činem roku bylo v aeroklubu dokončení procesu certifikace podle českých norem špičkových letounů SU 31 pro českou akrobatickou reprezentaci, o které se zasadil trenér akrobatického týmu Stanislav Bajzík.

LAA ocenila jako Čin roku světový rekord v rychlosti na přímé trati. Český ultralehký letoun VL3 pilotovaný Jiřím Unzeitigem a Věrou Vavřínovou letěl loni v říjnu na 17,4 kilometru dlouhé trase z Berouna nad hrad Žebrák průměrnou rychlostí 274,78 km v hodině. Dosavadní světový rekord Němců Johannese Kesslera a Margarete Krawiecové na francouzském stroji Dynaero MCR 01 UL tak vylepšil o téměř deset kilometrů v hodině.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář