Discovery na Zemi, Simonyi na stanici

31.03.2009

Discovery na Zemi,  Simonyi na stanici
Discovery na Zemi, Simonyi na stanici (Zdroj: Aeroweb.cz)
Americký raketoplán Discovery se sedmičlennou posádkou se v sobotu vrátil na Zemi z třináctidenní úspěšné mise u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na druhý pokus přistál ve 20:45 hod SEČ na  ranveji č. 15 Kennedyho kosmického střediska na mysu Canaveral na Floridě.

Odložené přistání

První pokus o přistání NASA zrušil kvůli nepříznivému počasí, podle předchozích zpráv zřejmě kvůli protivětru. Ten pro přistání raketoplánu nesmí přesáhnout 28 mil za hodinu (asi 45 km/h).

Původně bylo přistání raketoplánu plánováno na 18:39 SEČ. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) však kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám - husté vrstvě mraků nad Mysem Canaveral – přistání o hodinu a půl odložil a využil k němu až další časové okno. Ano, není to jednoduché s raketoplány. Nesmí pršet, být pod mrakem a ani moc foukat, aby mohl space shuttle v pohodě přistát. A když se startuje, nesmí ani mrznout…

Kosmonauti splnili všechny úkoly

Nicméně expedice STS 119 byla v zásadě úspěšná a kosmonauti splnili všechny úkoly – až na výjimky, jako bylo vyklopení externího držáku UCCAS (Unpressurized Cargo Carrier Attach System), který se zasekl a odolal i kladivu a zablokovanou nákladní plošinu. Letoví specialisté Richard Arnold a Joseph Acaba během svého pobytu v kosmu vystoupili do kosmického prostoru třikrát.  Podařilo se jim především namontovat poslední, čtvrtý pár solárních panelů, připravit ISS na červnovou výměnu baterií a instalovat na stanici navigační anténu GPS.

Sedmička z Discovery zanechala na palubě stanice japonského kosmonauta Kojči Wakatu a s sebou na Zemi přivezla Sandru Hall Magnusovou, která dělala společnost Juriji Lončakovovi a Michaelu Finckeovi po dlouhých 133 dní. Mimochodem, byl to už její druhý kosmický let a stala se 39 ženou ve vesmíru.


Discovery dosedá na Canaveralu

Discovery u ISS vystřídala ruská kosmická loď Sojuz TMA 14,  která přistála u orbitálního komplexu s novou základní rusko-americkou posádkou Gennadije Padalky a Michaela Barratta. Kromě této dvojice přiletěl na palubě Sojuzu i Charles Simonyi, americký miliardář maďarského původu. Jak jsme už psali, je prvním tzv. turistou, který na ISS zavítal podruhé. Jak to vypadá, na delší dobu to bude poslední kosmický výlet nejen pro Simonyho (prý své nové manželce slíbil, že do kosmu už létat nebude). S plánovaným květnovým rozšířením stálé posádky stanice ze tří na šest kosmonautů – vědeckých pracovníků – totiž nebude pro "návštěvy" na její palubě místo. Snad jen kdyby přibyl čistě „hotelový“ modul.

Aby Simonymu to létání do vesmíru nezevšednělo, musela posádka v poslední fázi spojovacího manévru přepnout kvůli selhání automatického naváděcího systému na ruční řízení. S bravurou ostříleného veterána se ujal „stykovky“ velitel Padalka a ve 14:05 hod. SEČ manévr úspěšně dokončil a připojil dopravní loď k ISS na uzlu, který před pár hodinami opustil raketoplán.

Padalka a Barratt vystřídají krajany Jurije Lončakova (Rusko) a Michaela Finckea (USA), kteří se vrátí zpět na Zemi i se Simonyim 7. dubna v kosmické lodi Sojuz TMA 13.


Robot Arm ISS spacewalk - Acaba

Další let raketoplánu (tentokráte Atlantisu) je plánován na 12. května, kdy zamíří nikoliv k ISS, ale k Hubblovu kosmickému dalekohledu. Jde rovněž o misi několikráte (naposledy s podzimem) odkládanou a riskantní. Hubble je ovšem pro vědeckou astronomickou obec přístrojem natolik cenným, že jitá míra rizika pro opraváře - kosmonauty je opodstatněná.

- Eska -

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář