Firma Flight Design představuje nový pohonný systém – Green Power

03.04.2009

Firma Flight Design představuje nový pohonný systém – Green Power
Firma Flight Design představuje nový pohonný systém – Green Power (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jeden z největší světových výrobců ultralehkých a sportovních letadel, německá firma Flight Design GmbH, kterou v ČR zastupuje firma OK-Light Aircraft se sídlem v Příbrami, se chystá při příležitosti výstavy AERO 2009, která se koná ve dnech 2. - 5.4. ve Friedrichshafenu, představit skutečně první oficiální „GREEN“ projekt, využitelný pro motorová sportovní letadla.

Rostoucí ceny olejů, pohonných hmot a stále přísnější regulační omezení v zájmu ochrany přírody, to byl první impuls, který vedl k odstartování tohoto projektu. Jak tvrdí představitel firmy pan Matthias Betsch, „ firma si je vědoma, že v dlouhodobém časovém horizontu, bude elektrický nebo hydrogenií pohon letadel realitou“.  Právě proto, aby byla k dispozici v krátkém nebo střednědobém časovém úseku skutečně reálná a hlavně výkonná pohonná jednotka pro letadla kategorie GA, zahájila firma již před dvěma roky ve spolupráci s německou firmou Franz Aircraft Engines vývoj hybridního motoru. Výsledek této dvouleté spolupráce, chce firma FD představit poprvé odborné veřejnosti na nadcházející výstavě. Ostatně, letecká výstava na břehu Bodamského jezer, byla již několikráte v historii využita na představení posledních novinek v oblasti letectví.

Flight Design představí koncept, který vychází z ověřeného spalovacího motoru, který je doplněn o elektrickou jednotku. Tento koncept kombinuje spolehlivost certifikovaného motoru se skutečně výkonnou elektrickou jednotkou, která má být použita jen pro případ vzletu a stoupání letadla. Cílem je získat optimální pohonnou jednotku, která bude mít optimální zástavbovou velikost, hmotnost, spotřebu paliva a zajistí spolehlivý výkon cca 40 k, který je ve většině případů dostatečný pro cestovní rychlosti stávajících sportovních letadel na trhu.

Z důvodu snížení hmotnosti pohonné jednotky, umožní tento nový pohonný systém letadlům GA podstatnou měrou zvýšit užitečné zatížení. Uskutečnění prvního letového testu je plánováno ještě v tomto roce a to pravděpodobně na některém typu letadla vyráběném právě firmou FD. Bude to CTLS nebo MC?  FD řeší tento projekt i za spolupráce s EASA a podle vyjádření pana Betsche, doufá v brzký a úspěšný certifikační proces.

Flight Design je německá firma, která je již více jak 23 let na leteckém trhu a jejíž letadla, v celkovém počtu přes 1300 exemplářů, létají ve více jak 25 zemích. V ČR jsme během 14 měsíců od zahájení prodeje, prodali celkem 6 CTSW a další dva stroje jsou objednané.

Jeden z prvních certifikovaných typů letadla pod americkou normou ASTM, typ CTLS  je v současné době nejvíce prodávaným letadlem v kategorii LSA v USA. Jak jsme již avizovali, v ČR by se měl tento typ objevit v létě tohoto roku. Zajímavostí je, že typ CTLS a i poslední výrobek firmy FD, celokovový hornoplošník MC, létají s kompozitovými podvozky české firmy Comlet, s.r.o. (www.comlet.cz)

Jménem firmy Flight Desing GmbH, zveme všechny zájemce o horkou novinku a letadla firmy Flight Design na jejich stánek, který najdete v hale B1, stánek 101.

Další případné informace na tel.: 602 293 309

Mohlo by vás zajímat