Tecnam P2008 se představuje

01.05.2009

Tecnam P2008 se představuje
Tecnam P2008 se představuje (Zdroj: Aeroweb.cz)

Přehled vlastností, kterými letoun Tecnam P2008 vyniká:

- trup a směrové kormidlo z uhlíkových vláken
- prostorná kabina (1,2 m)
- velké dveře
- excelentní výhled z letounu
- vyjímečně tichá kabina

P2008 má kovové křídlo i výškovku

Konstruktéři společnosti Tecnam zvolili křídlo a směrové kormidlo kovové kvůli velkým silám, které na ně působí.  Letadlo je tím spolehlivé a nedochází k deformaci během letu, a tak je zaručen komfortnější let. K dosažení požadované větší šířky kabiny a lepší aerodynamické čistoty Tecnam sáhl po  technologii uhlíkových vláken.

Rozhodnutím použít oba druhy materiálů pro optimalizaci aerodynamických vlastností a letových charakteristik P2008 získal i na spolehlivosti. Společnost Tecnam byla díky spojení s firmou Tecnam Spain schopna využít jejích znalosti a toto spojení umožnilo Tecnamu provádět rozhodnutí na základě designu a strukturální integrity, spíše než pouze na základě zisku z produkce.

Základem křídla je dobře známý profil NACA63A s dobrými vztlakovými vlastnostmi. Jednoduché klapky, prodloužené podél velké části rozpětí křídla. Veškeré pohyblivé části (výškovka, směrovka, křidélka), jako již tradičně u všech Tecnam letadel, poskytují stroji vysokou ovladatelnost a podélnou stabilitu.

Přední řiditelné podvozkové kolo má nohu z ocelové trubky, připojené do uložení ve spodní části motorového prostoru. Noha je opatřena pryžovým tlumičem vibrací. Na zemi se letoun řídí pomocí rozdílového brzdění hlavního podvozku.

P2008 má dvě nádrže na palivo o objemu 2x55 litrů, palivové nádrže jsou nainstalovány ve křídlech za hlavní vzpěrou, kvůli ochraně před poškozením v případě havárie při přistání a minimalizuje se tím i riziko vzniku požáru.

Velká šířka kabiny umožňuje instalaci širokého přístrojového panelu. Jde o modulární systém, který dovoluje opatřit panel jak analogovými, tak digitálními přístroji.

Tecnam P2008 bude dostupný v kategoriích LSA, ULM, PtF a ELA1.  


Mohlo by vás zajímat

Témata

Výroba letadel