Hubble v ženské náruči

14.05.2009

Hubble Space Teleskope je od včerejší 18. hodiny našeho času v nákladovém prostoru raketoplánu Atlantis. První část riskantní mise STS 125 je splněna.

Hubble v ženské náruči
Hubble v ženské náruči (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnes, ve čtvrtek, vystoupí do volného vesmíru první dvojice astronautů, aby zahájila opravy ojedinělého vědeckého přístroje.

Atlantis se právě nacházel asi 560 km někde nad Austrálií, když jemné ženské ruce astronautky Megan McArthur zachytily robotickým manipulátorem „okřídlený“desetimetrový tubus dalekohledu o hmotnosti 13 tun a uložily jej do nákladového prostoru  shuttlu. Vypadá to sice jednoduše – ale všiměte si – s manipulátorem ať už na raketoplánech nebo na kosmické stanici ISS vždy – jsou-li v posádce – pracují ženy. NASA má důkladně prověřeno, že ženy dokáží s takovými zařízeními operovat mnohem jemněji, citlivěji, než muži. A asi by to byla pěkná katastrofa, kdyby dalekohled vypadl Megan z manipulátoru a rozbil sebe i Atlantis! To by možná Endeavour ani neměl koho zachraňovat…


Galaxie Černé oko M64

Ale k věci: McArthurová HST usadila do připravených úchytů kolmo do otevřeného nákladového prostoru, aby solární panely mohly nadále dodávat energii aparaturám.
Ostatní členové posádky přihlíželi a nadšeně glosovali dění. Velitel letu Scotty Altman, který už velel přeposlední opravárenské expedici v r. 2002 oznámil v 18:15 hodin do řídícího střediska: „Houstone, zde Atlantis. Hubble právě přilétl na palubu Atlantisu…“

A letový specialista astrofyzik John Grunsfeld znalecky ohodnotil, jak dalekohled vypadá: "Mám perfektní výhled z okna … Neuvěřitelné! Exteriér Hubble je po devatenácti letech v kosmu fantastický – jako nový!“

Byla to slova znalce. Pro Grunsfelda to je už třetí návštěva u kosmického dalekohledu.  Ostatně NASA vybýrala posádku pro tento let opravdu pečlivě. Mimo velitele Altmana tu slaví druhou návštěvu Michael Massimino, Grunsfelda už ale asi nikdo netrumfne. Nováčky jsou pak spolu s Megan McArthur „český vlajkonoš“ Andrew Feustel a Michael Good.


Prstenec ochlazených plynů kolem tzv. Černé díry v galaxii NGC 4261

Dnes tedy zahájí právě Grunsfeld a Feustel první technické operace – především instalují širokoúhlou WFC-3 kameru a další technologické aparatury, např. tzv. bypas – SCM (Soft Capture Mechanism). Na své sobotní vycházce pak tato dvojice instaluje spektrograf COS (Cosmic Origins Spectrograph) a má opravit kamerový systém ACS. Do třetice se podívají do volného vesmíru v pondělí, kdy vymění 2 bloky baterií. Ten první v pátek instaluje Massimino a Good spolu s gyroskopy. V neděli m.j. instalují na dalekohled dodatečnou vnější ochrannou vrstvu NOBL 8.

V úterý – pokud půjde vše podle plánu, vypustí citlivé ruce Megan McArthur Hubbleův teleskop opět na vlastní oběžnou dráhu.

Stanislav Kužel

P.S. fantastická fota z hlubin kosmu pořízené HST naleznete na http//hubblesite.org


 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář