Další trojice na ISS

28.05.2009

Od pátku bude poprvé v historii obývat Mezinárodní kosmickou stanici stabilní posádka šesti kosmonautů.

Další trojice na ISS
Další trojice na ISS (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včera totiž odstartovala z kosmodromu Bajkonur – podle plánu v 12:34 SELČ –  kosmická loď Sojuz TMA 15 s Belgičanem Frankem De Winnem, Kanaďanem Robertem Thirskem a velitelem Rusem Romanem Romaněnkem.

Tato trojice kosmonautů se připojí ke třem obyvatelům ISS, jimiž jsou Američan Michael Barrat, Rus Gennadij Padalko a Japonec Koiči Wakatu, kteří jsou na stanici už od března. Osazenstvo ISS se tak zdvojnásobí. Není to samoúčelné. Rozšíření posádky ISS na šest členů je konečně velkou šancí pro vědu a výzkum. Ono udržet stanici v provozu vyžaduje většinu času tříčlenné posádky, a tak se výzkumu může věnovat pouze jeden kosmonaut asi tak polovinu dne. Rozšíření posádky ISS o další kosmonauty znamená, že pokusům se nyní budou moci věnovat tři lidé denně. Mezinárodní stanice se tak po mnoha letech a odkladech – konečně! – dopracovala do fáze, se kterou se počítalo od počátku její výstavby.

Sama 20. expedice na ISS má několik zajímavostí. Tak především, sedmatřicetiletý Rus Roman Romaněnko patří do generace potomků bývalých kosmonautů. Jeho otec Jurij startoval do vesmíru v 70. a 80. letech minulého století a mimo jiné spolu s Georgijem Grečkem vítal na stanici Saljut 6 i člena první mezinárodní posádky – československého kosmonauta Vladimíra Remka. Škoda, že na to i zpravodajství ČTK zapomnělo…


Jura se loučí s posádkou Sojuzu TMA-15

Podle americké agentury AP, která se na rozdíl od ČTK o tom rozepisuje,  je Roman Romaněnko už druhým Rusem této generace. Prvním se stal Sergej Volkov, který si loni na ISS potřásl rukou s vesmírným turistou Richardem Garriottem, což ovšem také nebylo jméno ve vesmíru neznámé – šlo o syna bývalého amerického astronauta Owena Garriotta, který pobýval na stanici Skylab – rovněž v sedmdesátých létech minulého století.


Trička s Gagarinem pro ISS

Navíc – už pětapadesátiletý Robert Thirsk bude vůbec prvním reprezentantem "země javorového listu", který bude na ISS dlouhodobě pobývat, osmačtyřicetiletý Belgičan De Winn zase jako první kosmonaut Evropské kosmické agentury (ESA) převezme v říjnu velení nad stanicí.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) misi komentoval v tom smyslu,  že se na stanici sejde dosud "nejmezinárodnější" posádka. Je to pravda a je v tom pro vnějšího pozorovatele tak trochu „guláš“. Mixem posádek expedice 19 a 20 sice bude zahájena etapa plné vědecké činnosti ISS, ale u šesti lidí to nemá končit - celkem se má do konce roku na stanici vystřídat osm kosmonautů  - Gennadij Padalka (Rusko), Michael Barratt (USA) a Kojči Wakata (Japonsko) už na její palubě jsou od března,  Frank De Winne  (Belgie), Roman Romaněnko (Rusko), Robert Thirsk (Kanada) právě odstartovali a na návštěvu ještě přiletí Timothy Kopra a Nicole Stottová (oba USA). Zdá se ale, že tímto zvyšování počtu lidí na stanici nekončí - v budoucnu by podle NASA mohlo pobývat na stanici až 13 osob.


Velitel Romaněnko (uprostřed) a jeho posádka Sojuzu TMA 15 před odletem

To ale budou muset k ISS létat jiné stroje, než Ruské Sojuzy, které pojmou maximálně tři kosmonauty. Už jen dlouhodobý let šesti lidí si vyžádá velmi pružné zásobování a přítomnost dvou záchranných (dopravních) lodí Sojuz. Volných spojovacích uzlů už tedy moc nezbývá…


Sojuz TMA 15 má Anděla ve znaku

Trochu pikantní zajímavostí expedice 20 je její znak – zlatý anděl v tmavém poli hvězd (viz foto), pro Rusy tak trochu netypický (i když – dnes už popové před startem žehnají i kosmickým raketám…).  Znak v rámci soutěže pro děti vytvořil Jura Menkevič, chovanec dětského domova u Kemerova a osobně jej předal veliteli Sojuzu TMA 15 Romaněnkovi. A přišel se s nimi na kosmodrom i rozloučit a sledoval jejich start.

Zlatý anděl zatím posádku chrání dobře – na palubě kosmické lodi je vše v pořádku, a tak lze očekávat, že se kosmonauti v pátek v 16.36 hod. moskevského času (13:36 GMT) v pohodě spojí se stanicí.


Nástup posádky Sojuzu TMA-15

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář