Aviatická pouť již příští týden!

29.05.2009

Aviatická pouť již příští týden!
Aviatická pouť již příští týden! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letošní ročník aviatické pouti se uskuteční tradičně na pardubickém letišti 6.-7. června 2009. Do posledních chvil ovšem nebylo zcela jisté zda se letošní ročník vůbec uskuteční. I zde bohužel hrála hlavní roli současná ekonomická krize. Bohudík na poslední chvíli přišel na pomoc generální partner - stavební holding Enteria, a mohla se tak začít plánovat 19. Aviatická pouť! Lahůdky, které se pořadatelům podařilo zajistit dávají znamení, že by letošní ročník mohl být nejsilnějším za posledních pár let.

Důkazem je například avizované vystoupení letounu Lockheed P-38 Lightning ze "stáje" rakouského Red Bullu. Tento letoun je v Evropě teprve od března a v Pardubicích tak bude mít svojí evropskou premiéru!! Dalšími lákadly jsou P-51D Mustang nebo Jak-3 v nové zimní kamufláži. Aby jsme dokončili výčet historických válečných letounů tak ještě dodejme cvičný Tiger Moth a český C-11.

Dalším velezajímavým bude blok akrobatický, kde se tradičně předvede německý showpilot Uli Dembinsky na Jaku-55. Proti Ulimu se premiérově postaví nesmrtelný maďar, otec série leteckých závodů Red Bull Air Race Peter Besenyei na letounu Extra 300RS. Tuto dvojci doplní slovenský slovenský matador František Pytlík na letounu Estra 300 a český pilot Martin Šonka na Su-31, který je známý tím, že současně také po obloze vodí letoun L-159 Alca. (POZOR - Peter Besenyei se bude účastnit pouze sobotního programu!)

Samozřejmostí také bude armádní blok (L-159, Gripen, Mi-24, L-39, W-3A Sokol), skupinová slétanost cca 12ti Zlínů, světoznámý Flying Bull Aerobatic Team a mnoho dalších letounů. Pro "větší" gurmány bude zajímavým přílet a odlet civilních letounů B-737 či Tupolev Tu-204.

Pro více informací navštivte www.aviatickapout.cz

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář