Jindřich Vedmoch má stříbro, František Salava šestý

15.06.2009

Sedmý den zahájili disciplínou nazvanou Dragon motoroví paraglidisté. Jejich úkolem bylo v limitu osmi minut vystoupat do dostatečné výšky nad letiště, odhodit papírovou stuhu a do jedné minuty po odhození stuhu zasáhnout vlastním tělem. Pokud stuhu nezasáhli, nebo ji zachytili pouze šňůrami nebo vrchlíkem, měli smůlu a za úlohu nezískali žádné body.

Jindřich Vedmoch má stříbro, František Salava šestý
Jindřich Vedmoch má stříbro, František Salava šestý (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pokud stuhu chytili, bylo ještě třeba při přistání kopnout do gumového míče a potom přistát co nejblíže u něj. Součet bodů z této a čtvrtečních disciplín určil finálovou osmičku, která si to rozdala vyřazovacím způsobem ve finále ve slalomu.

Chytání stuhy se stalo osudným mnoha pilotům, včetně Pavla Březiny, který ji zachytil do šňůr a protože byl v té chvíli průběžně devátý, znamenalo to pro něj konec nadějí na účast ve finále. Lépe se nedařilo ani průběžně pátému Františku Salavovi. Stuha se mu brzy po odhození zachytila ve šňůrách a na postup do večerního finále to nevypadalo. Františku Salavovi ale nakonec zisk z předchozích disciplín v součtu stačil na osmé postupové místo a mohl se tak soustředit na večerní finálové souboje.

Po motorovém paraglidingu jsme se vydali do centra Turína, kde na náměstí Piaca San Carlo po celý týden sestavuje ultralehké letadlo mezinárodní tým Public Construction Team, soutěžící s tímto projektem v kategorii Experimentál. Letadlo bude po hrách darováno jedné z charitativních organizací.

Po návštěvě stavitelů ultralightu před zraky veřejnosti jsme už spěchali zpět na letiště, kde vrcholilo přesné přistání parašutistů s českými želízky v ohni. Pátek se povedl Liboru Jirouškovi, který zasáhl nejprve jedničku a poté nulu, ale v celkovém součtu po devátém kole, to stačilo pouze na jedenácté místo, takže se do desátého – finálového kolo nedostal.
Dana Macichová se rozloučila s leteckými hrami trojkou a první nulou v soutěži. Dana skončila nakonec v celkovém pořadí patnáctá a čtvrtá mezi ženami.

Nejvíce se náš zrak upíral k Jindřichu Vedmochovi, který byl po čtvrtku na děleném druhém místě. Jindra udržel nervy na uzdě a v posledních třech kolech zaskóroval třemi jedničkami. To nebylo málo, ale protože jeho největší konkurenti nasbírali ještě více centimetrů, mohl se Jindra radovat z celkového druhého místa. Zvítězil Ištván Aszalos z Maďarska a trojici, která si půjde v sobotu v podvečer převzít medaile, doplnil Rus Dmitri Maximov.

Dvě kola přesnosti přistání odlétali v Aviglianě paraglidisté. Kamil Konečný v prvním pokusu dopadl bohužel na obě nohy a první se dotkla ta 92 centimetrů vzdálená od terče. Ve druhém pokusu to už bylo lepší a Kamil si připsal důležitých 13 centimetrů. Po pěti odlétnutých kolech se ve výsledcích škrtá nejhorší výkon. To znamená, že před sobotním posledním finálovým pokusem je Kamil Konečný na třetím místě, první je Slovinec Goran Djurkovič a druhý Číňan Sheng. Rozhodne se ale skutečně až v posledním kole, které může výsledky úplně změnit.

Po devatenácté hodině odstartovalo finále soutěže motorových paraglidistů. V něm se vyřazovacím systémem utkalo osm pilotů v paralelním slalomu kolem čtyř pylonů. Osmý František Salava v úvodním čtvrtfinále narazil na velkého favorita – průběžně vedoucího Francouze Mathieu Rouanet. František Salava letěl zejména zpočátku skvěle, ale Mathieu se brzy dostal do vedení, které si udržel a našeho reprezentanta vyřadil.

Francouz se nakonec dostal až do finále, kde suverénně přelétal Kanaďana Laurenta Salinase.

Mathieu měl z vítězství velkou radost a jako správný vítěz nezapomněl vzdát hold i svým soupeřům: „Nejdříve jsem letěl proti Františkovi, který je svými dobrými slalomy proslulý a také letěl na malém padáku, což byla výzva. Potom jsem letěl proti polskému pilotovi, kterého sice moc neznám, ale polský tým patří mezi nejsilnější na světě. Bohužel nedoletěl, což je mi velice líto a posledním soupeřem byl můj dlouholetý přítel Lorán, známe se už deset, on mě naučil létat s motorem a já jeho volný paragliding. Jsem rád, že jsme se spolu potkali až ve finále.“

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář