AirQuest, nová událost na internetovém nebi

18.06.2009

Spousta letců jednou dospěje do stádia, kdy neví, kam letět. V rámci výcviku důkladně prozkoumali nejbližší okolí svého domovského letiště. Poté však přijde čas vyletět z onoho rodného hnízda a vydat se někam dál. Jenže kam?

AirQuest, nová událost na internetovém nebi
AirQuest, nová událost na internetovém nebi (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pilot-začátečník si je povětšinou vědom svého malinkatého ranečku se zkušenostmi, a proto se necítí na žádné daleké a složité cesty. S plnícím se rancem zkušeností se zvětšuje i jeho akční rádius. Přesto se může stát, že nápady na výlety dojdou.

AirQuest.cz je databází zajímavých leteckých cílů a může tak pro vás sloužit jako zdroj inspirací pro vaše letecké výlety. Ze zajímavých míst můžete nejen vybírat a sestavovat z nich v navigační aplikaci vlastní tratě, ale zajímavé body a jejich fotografie můžete i přidávat. Postupně tak vzniká zajímavá kolekce leteckých fotografií.

Pro někoho však může být pouhé poletování z místa A do místa B málo dobrodružným zážitkem.

Pro akčnější povahy jsou zde Questy!

 

 

Znáte Geocaching?

Autoři AirQuestu se nechali inspirovat u pozemské aktivity zvané Geocaching. V podstatě jde o činnost, kdy se pomocí GPS přijímače hledá nějaký schovaný předmět. Proč tuto zábavu nepřenést do leteckého světa? A máme tu Questy!

Quest je letecký výlet, který v sobě skrývá i trošku dobrodružství v podobě hledání tajného místa, jeho vyfotografování a správného označení polohy místa v mapě.  Cílem Questu je většinou nalézt v určitém poloměru místo zadané slovním popisem či fotografií. Čím přesněji označíte polohu hledaného místa v mapě, tím více získáte bodů a tím výše se posunete v tabulce Questerů. Narozdíl od geocachingu však pro hledání tajného místa použijeme letadlo.

Questy je možno nejen létat, ale i tvořit. Pokud tedy víte o zajímavém námětu na Quest, vyzkoušejte ostatní, zda ho budou schopni najít :)

Dřímá ve vás touha soutěžit, máte rádi dobrodružství? Vyražte letadlem na hon Questů!


U cíle Questu znáte jen přibližnou polohu a případně jeho fotografii ze vzduchu. Sami si pomocí navigační aplikace můžete naplánovat trať k tomuto bodu z vlastního domovského letiště.

AirQuest mapa – mocný nástroj pilota

Veškeré části AirQuestu.cz jsou mezi sebou provázány a tím, co je spojuje, je bezesporu AirQuest Mapa. Letecká mapa na www.airquest.cz toho umí opravdu hodně.  Vedle klíčových informací pro piloty, jako jsou umístění letišť či prostory, obsahuje polohy zajímavých míst, jejich fotografie, polohy cílů Questů, či výletů. Pouhým pohledem do mapy tak rychle zjistíme, co zajímavého je kolem našeho letiště nebo na plánované trati k vidění.

Navigační štítek

Mapa toho však umí mnohem více. V mapě je možné sestavovat vlastní tratě k zajímavým leteckým cílům nebo Questům či prohlížet již zadané mapy jiných výletníků a Questerů. Trať je možné sestavit jednoduchým a intuitivním klikáním na jednotlivé body na mapě. Po sestavení celé trasy letu vám aplikace nabídne přehledný navigační štítek a jako třešničku na dortu dokáže celou trať analyzovat a přehledně zobrazit prostory, ve kterých bude vámi naplánovaný let probíhat, včetně stanovišť a frekvencí, na kterých bude potřeba komunikovat.

Celou trasu je možno exportovat do formátu vašeho GPS přijímače nebo si ji prohlédnout a „prolétnout“ v aplikaci Google Earth. Můžete si tak lépe představit, kde a které prostory na vás po cestě číhají.

TAMy vs. NOTAMy

Všichni známe NOTAMy, jakožto nařízení a přikázání, která většinou něco zakazují. Jejich kontrolu provádíme před každým letem. TAMy jsou jejich pravým opakem a jejich kontrola před výletem je více než doporučena :) V TAMech jsou totiž publikovány turisticko-letecké informace, které by vám měly poradit při výběru té které destinace. Dozvíte se z nich, kdy se co na daném letišti koná, abyste po zážitcích leteckých mohli navázat i zážitky gurmánskými, sportovními, či společenskými.

Nechte se inspirovat, zažijte dobrodružství při hledání nových Questů, plánujte své lety, to vše na www.airquest.cz

Mohlo by vás zajímat