OBRAZEM: Jaké bylo AeroExpo 2009

23.06.2009

Ve dnech 22. - 24. května se v pražském veletržním areálu v Letňanech konala výstava letecké techniky a příslušenství AeroExpo 2009. Podívejte se s námi, co zde bylo k vidění.

OBRAZEM: Jaké bylo AeroExpo 2009
OBRAZEM: Jaké bylo AeroExpo 2009 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Hned v úvodu článku bych rád předeslal, že na minulém ročníku AeroExpo 2008, který se konal na letišti v Příbrami, jsem bohužel neměl tu příležitost být osobně a tak se nebudu pouštět do porovnávání obou výstav. Pouze bych vám rád podal zběžný přehled letounů a vrtulníků, které byly k vidění.

Letošní ročník Aero Expo 2009 jsem navštívil v pátek 22. května. Doprava do Letňanského areálu byla snadná a to díky blízkosti stanice metra, která se nachází jen pár stovek metrů daleko. Pro návštěvníky, kteří na výstavu přijeli automobilem bylo k dispozici dostatečně velké parkoviště a pro ty, kteří se rozhodli přiletět, nebylo nic snazšího, než přistát na sousedícím letišti v Letňanech a nebo, v případě větších letounů, na nedalekém vojenském letišti ve Kbelích. Snad jen doprava lodí by v tomto případě byla problematická… Ale nyní už k tomu důležitému a sice k letadlům…

Ve venkovní části výstavy bylo k vidění poměrně velké množství letounů. Mnoho z nich patřilo do kategorie ULL. Namátkou mohu jmenovat například Fascination F100 v efektním červeno-bílém airbrushovém zbarvení nebo vedle stojící hornoplošník Evolution. 


Fascination F100


Evolution E 100

Nedaleko od nich stál velice elegantní, světle béžově - zelený NG – 40…


NG – 40

…a dále zde byl vystaven letoun ALTO 912 GT.


ALTO 912 GT

Ve vnitřní expozici byl potom umístěn například WT-9 Dynamic na kterém mohli návštěvníci sledovat systém vysouvání a zasouvání podvozku…


WT-9 Dynamic

… a vedle něho se nacházel letoun CTSW. Mnoho návštěvníků v tomto moderním letounu zaujala kamera, snímající prostor za letounem. Obraz z kamery byl potom předáván na obrazovku v pravé části kabiny.


CTSW


Obraz přenášený z kamery umístěné v ocasní části letounu CTSW

Velký zájem budil představitel kategorie VLT ( Very Light Twins ) kterým byl elegantní čtyřsedadlový P2006T od italské firmy Tecnam.


Tecnam P2006T

Z  „dospělých“ letadel musím jmenovat letoun, který mě svou přítomností na AeroExpo 2009 příjemně překvapil, a sice stroj SIAI-Marchetti
SF-260MB.


SIAI-Marchetti SF-260MB

Zajímavý byl také pohled na typ Extra 500. Neobvyklé tvary tohoto letounu působily vedle krásné sestřičky, rudé akrobatické Extry 300, přinejmenším zvláštně.


Nekonvenční Extra 500


Extra 300 LP

 Letouny od firmy Diamond Aircraft zastupovaly mimo jiné dieselový DA42 TwinStar a nebo HK36 TTC Super Dimona.


DA42 TwinStar


HK36 TTC Super Dimona

V neustálém obležení návštěvníků byly letouny Cirrus, kterých zde bylo vystaveno několik. Jako u většiny vystavovaných letadel i zde byla možnost nahlédnout do kabiny stroje, v tomto případě do kabiny velice moderně pojaté…


Cirrus SR22-GTS


Přístrojová deska letounu Cirrus

Nyní se dostáváme k největším letounům, vystaveným na AeroExpo 2009. Těmito stroji byli Cessna 208B Grand Caravan, Beech B200GT Super King Air, Pilatus PC-12, Piper PA-46-500TP a Hawker Beechcraft 390.


Cessna 208B Grand Caravan


Beech B200GT Super King Air


Hawker Beechcraft 390

Vrtulníky na výstavě zastupovaly stroje společnosti DSA a to Eurocopter EC120 a Schweizer 300C Dále tu byl k vidění CH-7 Kompress a stavebnicový vrtulník SAFARI.


Eurocopter EC120


Schweizer 300C


SAFARI

Na výstavě AeroExpo 2009 nebyly samozřejmě vystavovány jen letadla a vrtulníky, ale i mnoho doplňků, příslušenství a avioniky. Zájemci si zde mohli prohlédnout a zakoupit téměř vše, co je nějak spojené s letectvím. A vybírat bylo z čeho. Od map, navigačních pomůcek a zápisníků letů, přes různé nářadí a doplňky k letounům až například k výbavě kabiny letounu v podobě různých GPS navigací nebo digitálních map. Mezi vystavovateli se neztratily ani mnohé letecké školy či výcviková centra nabízející třeba seskoky padákem a samozřejmě, v neposlední řadě, ani Aeroweb.cz

Z mého pohledu byla výstava vydařená. K vidění bylo mnoho typů letadel různých kategorií a přístup lidí, jenž letouny prezentovali byl více než vstřícný. V podstatě nebyl problém nahlédnout nebo i usednout do většiny typů a popovídat si, či případně nechat si vysvětlit nejrůznější novinky na poli letectví. Doufám jen, že stejně dobrý pocit měli i návštěvníci, vystavovatelé a pořadatelé. A teď už nám jen zbývá těšit se na další ročník.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář