Curych - ráj spotterů

03.07.2009

Rádi byste se podívali na nějaké velké zahraniční mezinárodní letiště a poznali, jak to tam chodí? Říká se, že s tímto snem Vám nejlépe vyhoví mezinárodní letiště Curych – Kloten ve Švýcarsku. Letiště, které se letos v žebříčku nejpopulárnějších letišť světa umístilo na 4. místě resp. na 1. v Evropě.

Curych - ráj spotterů
Curych - ráj spotterů (Zdroj: Aeroweb.cz)
Ano, dnes již po svém výletu na toto mezinárodní letiště mohu potvrdit, že všechna doporučení navštívit tuto destinaci byla pravdivá. Zapomeňte proto prosím na nevlídné pohledy pracovníků ochrany mnohých letišť, nepříjemné kontroly ba dokonce i vykázání z prostoru letiště nebo jeho okolí. Vítejte na letišti v Curychu, kde člověk s dalekohledem a foťákem na krku není nepříjemným hmyzem, který je potřeba zahubit!  Zde si spottery rozmazlují…
   


Vyhlídková terasa na terminalu E

   
Díkybohu aspoň na tomto letišti si jsou jeho pracovníci a vedení vědomi toho, že nejlepší reklamou je spokojený zákazník a to nemusí ani odlétat do jiné destinace. Pro zájemce o letectví, laiky i rodiny s dětmi jsou tu připraveny mnohé vymoženosti, které jsou jinde mnohdy pouhým snem.
    

Pohled z terasy na odbavovaní letounu Airbus 330
   
Základem každého pořádného letiště by měla být vyhlídková terasa, odkud byste zamávali svým blízkým při odletu. Samozřejmě tento požadavek letiště v Klotenu splňuje. K dispozici je v současné době jedna ze dvou vyhlídkových teras. Druhá terasa je z důvodu rekonstrukce části terminálu číslo 2 uzavřena. Na terasu, která je umístěna na střeše terminálu E Vás dopraví autobus. Vstupné stojí v přepočtu cca 36Kč (do 16 let zdarma). Po nezbytné bezpečností prohlídce, kdy projdete rentgenem vyčkáte v čekárně na autobus, který odjíždí každou půlhodinu. V čekárně si můžete dlouhou chvíli zkrátit poslechem komunikace mezi ŘLP a piloty.
Cesta autobusem na vyhlídkovou terasu vede přes areál letiště podél „gejtů“ letištním tunelem k terminálu E. Po vyjetí výtahem na střechu jste konsternováni z nádherného výhledu na letištní plochu, na odbavovací stojánky a na dvě VPD odkud startují letouny. Můžete si důkladně prohlédnout celý odbavovací proces.  Fotografové ocení zábradlí, které Vám je pouze do pasu. Žádná zelená a ušmudlaná skla. K dispozici jsou zdarma dalekohledy a opět zde můžete poslouchat radiovou komunikaci z ampliónu. Terasa je v provozu od 29.3. do 24.10. Terminál E je určen pro odbavování dlouhých letů. Kochat se zde můžete Airbusy 330, 340 nebo Boeingy 767, 757, 777, 747 leteckých společností Swiss, Thai, Emirates, U.S.Airways, Air Canada a mnoho dalších.
  

Pohled z vyhlídkového autobusu na Boeing 777 společnosti Emirates
  
Luxusní denní nabídkou po celý rok je také vyhlídková jízda autobusem a důkladné prohlédnutí celého letiště. Tento výlet trvá cca 75 minut. V přepočtu vyjde na 144Kč (do 16 let za polovic). Bohužel celá prohlídka je komentovaná průvodcem pouze v německém jazyce. Když paní v pokladně zjistila, že s kolegou vládnem pouze anglickým jazykem a ještě k tomu né úplně nejlíp tak nás pustila gratis. Doufám, že budete mít stejné štěstí :-). Opět musíte projít bezpečností prohlídkou a vyčkat v čekárně na přijezd autobusu jako, když jedete na vyhlídkovou terasu. Cesta začíná kolem servisních hangárů leteckých společností. Když budete mít štěstí tak mezi otevřenými vraty hangárů uvidíte letouny na údržbě. Zajímavostí jsou také „stendy“ pro motorové zkoušky za kterými jsou umístěny obrovské roury, které obrací směr proudění spalin vzhůru k nebi, a tím snižuji hluk. Následuje prohlídka stanice záchranných složek a autoparku pro údržbu letiště (sněžné pluhy, traktory, de-icing vozy…). Dále následuje jízda přes stojánky na místo u křížení dvou VPD, které je snad nejpopulárnější na tomto letišti. Jedná se o malým plůtek vyhrazený prostor, odkud sledujete starty letadel. VPD jsou vzdáleny cca 50 metrů tohoto místa. Za zmínku také stojí, že právě v tomto místě VPD se nejčastěji odlepují letouny od země. Můžete tak v bezprostřední blízkosti sledovat tuto nejatraktivnější fázi vzletu. Za naší odpolední návštěvy byl velmi slabý provoz – dočkali jsme se pouze Boeingu 737, ale při představě, že tam ve špičce startuje jeden Airbus 340 za druhým nám běhal mráz po zádech. Musí to být opravdu zdrcující podívaná.
  

Vyhlídkové místo u křížení dvou RWY - tzv. Pistenkreuz
  
Poté se odebíráme na prohlídku stojánky pro letouny General aviation. K našemu překvapení zjišťujeme kolik malých letounů sdílí letiště s obřími Airbusy a Boeingy. Cessen, Piperů, Gulfstreamu, Falconů či Embraerů je tu obrovské množství. Dále jedeme k třetí dráze, kde právě probíhají přistání. Na chvíli zastavíme velmi blízko VPD a pozorujeme letouny v plné brzdící konfiguraci – spoilery venku, reverzy aktivovány a z brzd se div nekouří. Ještě prokličkování mezi jednotlivými stojánkami a už se blížíme zpět k autobusovému parkovišti, odkud se vyjíždí. Zájemce o vyhlídkovou terasu autobus vysazuje v terminálu E.
   


Pohled návštěvníka Pistekreuzu na start Boeingu 737

Každý fotograf, hledá co nejvhodnější místa pro ulovení zajímavých záběrů. Specialitou jsou vyvýšená místa. Čím vyšší tím lepší. Zde se přímo nabízí desetipatrová garáž, ze které je nádherný výhled na přistávající letadla na dráhu 34 a přilehlé stojánky. Nevýhodou může být, že si pro tuto podívanou musíte trochu přivstat. Dráha je v provozu pouze od 6 do 9 hod (ve všedních dnech jen do 7 hod.) I když to není oficiální místo pro pozorování letadel, nikdo Vás odtud nevyhodí. V mé přítomnosti přišel jeden člen ochrany, ten ovšem pouze prošel parkoviště a potom ve společnosti spotterů také sledoval provoz a pojídal svou svačinu.
   


Pohled z desátého patra garáže na přistávající Airbus 330

Pro sportovně založené aviatiky je k mání cyklostezka, která vede kolem plotu celého letiště. Stačí si půjčit kolo nebo nazout kolečkové brusle. Půjčovna kolečkových bruslí a jízdních kol je též přímo na letišti. Na internetových stránkách letiště se také dozvíte o možnosti prohlédnou si letiště ze vzduchu formou vyhlídkového letu. Nabízeny jsou také speciální prohlídky pro skupiny do servisních hangárů či po terminálech. Specialitou jsou dětské narozeninové párty na letišti.
   


Horské masívy také patří k panorama letiště Curych

Letiště Curych se nachází v severní části Švýcarska. Máte-li v plánu vyrazit na dovolenou tímto směrem, tak velmi doporučuji udělat zastávku v tomto vzdušném přístavu. Nejlepší letecké spojení mají České aerolinie, žádný low-cost přímo z Prahy do Curychu bohužel nelétá. Při využití odnože ČSA – Click4Sky se nechá letět za 2780,- což není nejhorší. Já jsem byl velmi spokojen, doufám, že až se tam také zastavíte, budete pět jenom samou chválu. Před samotnou návštěvou doporučuji prostudovat možnosti na oficiálních stránkách letišti www.zurich-airport.com a rozhodně stránky Tise Mayera http://www.planepics.org/en/spot_zrh.html s podrobným návodem „jak na to“.
   

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář