Quatar leteli ako prvé na zemný plyn

14.10.2009

Quatar leteli ako prvé na zemný plyn
Quatar leteli ako prvé na zemný plyn (Zdroj: Aeroweb.cz)
Letecká spoločnosť Qatar Airways sa stala prvými aerolíniami na svete s komerčným lietadlom fungujúcim na palivo vyrobené zo zemného plynu.



Novodobé palivo pre Airbus A-340-600, ktoré vyrobila ropná spoločnosť Royal Dutch Shell, je zmesou štandardného paliva a syntetického kerosínu vznikajúceho procesom známym ako GTL (premenou plynu na tekuté palivo) v pomere 50 ku 50. Airbus spoločnosti Qatar Airways použil toto palivo ako prvý pri pondelkovom lete z londýnskeho letiska Gatwick do katarskej Dohy.

V snahe o zníženie emisií testovali nové druhy palív (biopalivá) aj ďalšie spoločnosti- Virgin Atlantic, Continental Airlines (CAL) ako aj Air New Zealand. Cieľom je znížiť hodnoty škodlivých emisií na možné minimum a zabezpečiť náhradu bežných palív.



Katar, majúci tretie najväčšie zásoby plynu po Rusku a Iráne, sa stane od roku 2012 najväčším producentom kerosínu GTL. V súčasnosti je tento perzský štát najväčším producentom skvapalneného plynu LNG, koncom dekády bude mať kapacitu viac ako 77 miliónov ton ročne.

Počnúc rokom 2012, závody v Katare majú v pláne produkciu okolo 1 milióna ton GTL kerosínu ročne. Hrubými odhadmi je to dostatočné množstvo na 500 miliónov odletených kilometrov na komerčných linkách.

Zdroj: i-news.sk, aviationheadlines.com

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář