Německo si pronajímá izraelské Herony

06.11.2009

Německo si pronajímá izraelské Herony
Německo si pronajímá izraelské Herony (Zdroj: Aeroweb.cz)

Německo je další zemí, jenž si pro ozbrojený konflikt v Afghánistánu pronajímají kompletní služby provozu bezpilotních prostředků. Stojí to méně úsilí a je i méně starostí s provozem speciální techniky a koneckonců i méně vyčleněných vojáků. Německá armáda dne 28. října 2009 uzavřela kontrakt s firmami Rheinmetall Defense a její partnerskou firmou Israel Aerospace Industries na poskytnutí blíže neupřesněného počtu bezpilotních prostředků Heron v rámci programu v Německu nazývaném SAATEG (System zur Abbildenden Aufklärung in der Tiefe des Einsatzgebietes).

Malé taktické bezpilotní prostředky KZO firmy Rheinmetall zahájily provoz v Afghánistánu v roce 2009, ale Heron je ve srovnání s nimi větší, má delší vytrvalost letu a unese hmotnější užitečné zatížení. Letové mise nad Afghánistánem mají být zahájeny v polovině března 2010 a zabezpečovány střediskem pro údržbu, ošetřování a kompletní technickou podporou specialistů firem Rheinmetall a Israel Aerospace Industries.

Nad Afghánistánem v současné době létá několik verzí bezpilotního prostředku Heron firmy IAI. Kanaďané a Australané mají pronajatou verzi Heron-1 za podpory firmy MDA, zatímco Francie zde nasadila větší verzi Heron TP (Heron kategorie MALE - Medium Altitude Long Endurance/pro střední výšky a dlouhou vytrvalostí letu), přičemž veškerou obsluhu a údržbu provádí evropská společnost EADS. Německo s největší pravděpodobností bude využívat rovněž verzi Heron TP a ty rozšíří rodinu licenčně provozovaných bezpilotních prostředků spolu s Austrálií (Heron-1, ScanEagle), Velkou Británií (Hermes 450), Kanadou (Heron-1, ScanEagle) a Nizozemskem (Aerostar).

Zdroj: www.atmonline.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář