Moravské firmy z leteckého průmyslu zakládají klastr

09.11.2009

Moravské firmy z leteckého průmyslu zakládají klastr
Moravské firmy z leteckého průmyslu zakládají klastr (Zdroj: Aeroweb.cz)

Více jak 10 firem z leteckého průmyslu zakládá na jižní a jihovýchodní Moravě první klastr v českém leteckém průmyslu.

Forma klastru ani počet členů zatím není definitivní. Podle vládní agentury Czechinvest, která vznik klastru iniciovala, se členské firmy dostanou k nejmodernějšímu know how a k přístupu na globální trhy.

"Pro české firmy není problém vyrobit třeba celé letadlo," vysvětlil sektorový specialista Czechinvestu pro letectví Petr Nétek. "Kvůli nedostatku vzájemné spolupráce se ale samy odsuzují k dodávkám mnohem níž v dodavatelském řetězci, než na jaké mají schopnosti. Ambicí připravovaného klastru je tohle změnit," nešetří vysokými cíli.

Šance může přijít už brzo. Dohodnout zajímavý obchod mohou české firmy už při návštěvě zástupců čínského leteckého průmyslu, které do Česka přiveze Czechinvest.

Na Moravě je podle Czechinvestu třetina veškeré kapacity českého leteckého průmyslu. Založením klastru právě v tomto regionu, kde má sektor dlouholetou tradici a kde pro něj pracuje na tři a půl tisíce lidí, chce agentura přitáhnout k moravskému letectví pozornost, která jej dosud míjela.

Výhody sdružování v klastru jsou známé. "Zaprvé je to marketing. Vznikne jedna organizace, která bude reprezentovat víc podniků, a tudíž bude silnější," připomíná Nétek.

"Druhým důvodem je fakt, že velcí letečtí výrobci chtějí nakupovat celé sestavy a nemohou vyjednávat o nákupu doslova každého šroubku. Klastr tato vyjednávání usnadní a zákazníkovi bude schopný nabídnout kompletní sestavu, jejíž výrobu si členové mezi sebou sami zkoordinují," dodal Petr Nétek.

České firmy mohou podle něj nabídnout například výrobu hydrauliky, dílů leteckých motorů, částí křídel, interiérů, palubních systémů, ale třeba i celých řídících jednotek.


Ilustrační foto - výroba L-410 v Aircraft Industries v Kunovicích

Zdroj: aktualne.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář