Gripen ve Špindlerově Mlýně

19.11.2009

Gripen ve Špindlerově Mlýně
Gripen ve Špindlerově Mlýně (Zdroj: Aeroweb.cz)

„Provoz a údržba systému JAS-39 Gripen v podmínkách Armády ČR“ bylo téma mezinárodní technické konference zástupců švédského královského letectva a firmy SAAB International, která se konala od 15. do 18. října 2009 ve Vojenské zotavovně Bedřichov.

Konference se zúčastnilo na 70 osob. Byli zde z instruktoři Armed Forces Technical School Halmstad (technická škola ozbrojených sil), současní i bývalí členové švédských podpůrných týmů, technický personál 211. taktické letky, příslušníci inženýrské skupiny základny, zástupci společných sil a další hosté.

Úvodem proběhla neformální diskuze zaměřená na výměnu zkušeností s provozem systému Gripen, jak na území českém, tak i švédském.

Během vlastní technické konference se postupně prezentovali zástupci jednotlivých odvětví podílejících se na technické údržbě, opravách a provozu systému Gripen.

Příslušník švédského podpůrného týmu v ČR major Robert Johansson při komplexním hodnocení činnosti zdůraznil, že český uživatel letounů JAS-39 Gripen učinil za toto období pokrok, který umožňuje snížit počet příslušníků podpůrného týmu ze Švédska a dát tak větší prostor českému personálu.

Další vystupující se zaměřili na praktické poznatky z provozu letounů JAS-39 Gripen, způsob práce, vzájemnou interakci mezi švédskými a českými účastníky a rovněž vytyčili záměr spolupráce v rámci kontraktu do budoucna.

Velitel 211. taktické letky major Jaroslav Míka seznámil všechny přítomné s činností 1. kontingentu mise Air Policing v Pobaltí a zejména poukázal na provázanost pilotní a technické části letky při plnění úkolů.

Pozadu nezůstaly ani informace k vzdělávacímu procesu v rámci Armed Forces Technical School v Halmstadu, kdy major Peter Sundgren přítomné posluchače podrobně informoval o změnách a plánu vzdělávání pro český technický personál systému Gripen a potvrdil připravenost školy na 10 studentů z řad techniků 21. základny taktického letectva Čáslav.

Zdroj:
www.afbcaslav.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář