Česká policie: Úplatky z kauzy gripeny trestat nebudeme

02.12.2009

Česká policie: Úplatky z kauzy gripeny trestat nebudeme
Česká policie: Úplatky z kauzy gripeny trestat nebudeme (Zdroj: Aeroweb.cz)

Protikorupční služba ukončila vyšetřování obřích úplatků v kauze Grippen. Konstatovala, že za pochybný pronájem stíhaček pro českou armádu nebude nikoho stíhat.

Verdikt přišel ve stejné době, kdy online deník Aktuálně.cz zveřejnil, že se o případ začal zajímat americký úřad pro vyšetřování FBI. Američany na kauzu upozornili dva bývalí manažeři rakouské Erste Bank, kteří chtějí americké justici dodat důkazy o korupci během českého tendru.

Je to už podruhé, co kauzu gripeny potkal stejný osud. Poprvé bylo vyšetřování odloženo na počátku tisíciletí, kdy sice detektivové konstatovali, že se při dojednávání pronájmu stíhaček uplácelo, viníky ale nelze usvědčit.

Druhé kolo českého vyšetřování nyní rozjely úřady v zahraničí, které do Prahy poslaly řadu důkazů. Mimo jiné i fax klíčové postavy celého příběhu lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, v němž urguje zaslání peněz určených mimo jiné pro dvacítku českých politiků a úředníků.

O faxu informovala před časem švédská veřejnoprávní televize. Ani tento dokument ale k obvinění nevedl, ostatně jména lidí, pro něž měly být úplatky - celkem tři miliardy korun - určeny, na faxu uvedena nebyla.

Zdroj: www.aktualne.cz

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality Gripeny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář