Český akrobatický pilot poprvé v historii ve vzdušné F1!

01.12.2009

Český akrobatický pilot poprvé v historii ve vzdušné F1!
Český akrobatický pilot poprvé v historii ve vzdušné F1! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Akrobatický pilot Martin Šonka byl právě nyní definitivně potvrzen jako jeden ze dvou rookies - nováčků - celosvětové Red Bull Air Race (RBAR) pro sezonu 2010.  Na soutěžní trati bychom ho poprvé měli vidět v březnu příštího roku, kdy začíná seriál závodů prvním startem sezony v Abú Dhábí (SAE, 27. - 28. 3.).

Seriál, v němž vůbec poprvé v historii vzlétne český pilot, procestuje od března do září s deseti závody celý svět (Austrálie - Perth, Brazílie - Rio de Janeiro, Kanada, USA, Francie - Marseille, Německo, Maďarsko- Budapešť, Portugalsko. Desáté místo pořadatelé vybírají.)

Martin Šonka není ale jediným zástupcem České republiky v RBAR. Do křesla hlavního rozhodčího usedne již popáté Stanislav Bajzík, dlouholetý trenér letecké akrobatické reprezentace ČR, který má pětiletou zkušenost s celým seriálem a pod jeho vedením vyrostl i špičkový akrobatický pilot Martin Šonka, který létá v barvách Aeroklubu ČR již patnáct let.

Blahopřejeme!

V závodech přezdívaných „Formule 1 ve vzduchu“ soupeří nejlepší piloti světa v nízkém letu, často těsně nad vodou a přímo v centru velkoměst. Na dráze s 20 metrů vysokými nafukovacími pylony nazývanými vzdušné brány dosahují rychlosti až 370 km/h a přetížení 12 G.

Více podrobností najdete na www.martin-sonka.cz , www.lsc.cz , www.redbullairrace.com

Zdroj: AeČR

Mohlo by vás zajímat

Témata

Akrobacie


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář