Nejstarší letadlo v ČR zřejmě skončí v depozitáři

03.12.2009

Nejstarší letadlo v ČR zřejmě skončí v depozitáři
Nejstarší letadlo v ČR zřejmě skončí v depozitáři (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zřejmě poslední let podnikl v minulých dnech nejstarší původní letoun provozovaný v ČR. Jedná se o americký stroj Piper L-4HS Cub, jehož historie sahá až do 30. let minulého století. Letoun patřící Národnímu technickému muzeu (NTM) létal neuvěřitelných šest desetiletí, nyní zřejmě skončí v depozitáři. 


www.historicflight.cz

Musí letoun skončit v depozitáři?

O důvodech, proč se v případě Piperu jednalo zřejmě o poslední let, nepanuje mezi majitelem, kterým je Národní technické muzeum a provozovateli, Leteckým sportovním centrem z Moravské Třebové, shoda.

NTM tvrdí, že provozovatel se rozhodl ke konci roku smlouvu "o přenechání" ukončit. Zástupce Leteckého sportovního centra a pilot Milan Mikulecký však s takovouto interpretací nesouhlasí. Podle něj se Letecké sportovní centrum pouze od příštího roku přetransformuje na Letecké akrobatické centrum a požádalo v této souvislosti muzeum o změnu smlouvy.

Spory mezi muzeem a letci se dotýkají i vlastnictví legendárního akrobatického speciálu Zlín Z-50 LA. NTM má za to, že letoun, s nímž českoslovenští akrobaté slavili svého času úspěchy na mezinárodním poli patří do jeho sbírek.  

Letecké sportovní centrum coby nástupnická organizace někdejšího Svazarmu jej považuje za svůj majetek, který byl muzeu poskytnut jako náhrada právě za Piper.

Více informací najdete zde

Zdroj: Novinky.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář