Odešla leteckomodelářská legenda

09.12.2009

Odešla leteckomodelářská legenda
Odešla leteckomodelářská legenda (Zdroj: Aeroweb.cz)

V úterý 1. prosince se vydal na nejdelší let Rudolf Černý.

V polovině minulého století byl československým delegátem modelářské podkomise CIAM FAI a také jejím technickým sekretářem. V této funkci se doslova zapsal do dějin jako duše nové podoby Sportovního řádu. Jeho práci v této oblasti FAI ocenila Diplomem Paula Tissandiera.

Patřil k prvním propagátorům druhdy parádní československé leteckomodelářské disciplíny – halových modelů. Jako modelářský funkcionář se již v šedesátých létech zasloužil o prosazení sériové výroby bezpečných raketomodelářských motorků.

V sedmdesátých létech nesměl pracovat jako funkcionář, díky své neuvěřitelné energii ale doslova vydupal ze země podnik Modela, i přesto v něm ale mohl být jen obchodním náměstkem. Stál tehdy u kolébky řady výrobků, které modelářům umožňovaly věnovat se své zálibě na slušné úrovni.

Rudolf byl skvělým společníkem, který se vyznal i v řadě neleteckých oborů – jako mladík studoval hru na klarinet, jako zralý muž vydal i sbírku milostných básniček a knížečku veršovánek o slavných letadlech, obě s ilustracemi Karla Helmicha.

Díky za všechno, Rudolfe.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář