Obří vojenský Airbus poprvé vzlétl. Unese 37 tun nákladu

14.12.2009

Obří vojenský Airbus poprvé vzlétl. Unese 37 tun nákladu
Obří vojenský Airbus poprvé vzlétl. Unese 37 tun nákladu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve Španělsku v pátek dopoledne poprvé vzlétl vojenský dopravní letoun Airbus A400M. je největším současným vojenským projektem západní Evropy. Program, který začal s tříletým zpožděním proti původním plánům, má hodnotu dvaceti miliard eur. Letadlo by se mělo používat pro bojové a humanitární mise.

Na projektu se společně podílejí Belgie, Francie, Lucembursko, Německo, Španělsko, Turecko a Velká Británie. Tyto země podepsaly v roce 2003 dohodu o koupi 180 kusů, z nichž 60 má být pro Německo. Cena za jeden stroj je teď podle agentury Reuters kolem 100 milionů eur. Letouny se mají kompletovat v Seville.

První letadla budou kvůli problémům s vývojem motorů dodána nejdřív v roce 2012, tedy s nejméně tříletým zpožděním proti plánům. Průtahy navíc projekt prodražily, takže podílnické země teď jednají o tom, kde vzít dodatečné zdroje. V některých případech se hovoří i o zrušení objednávky. Nejmenovaný německý představitel dnes v Seville potvrdil, že jeho země na své objednávce trvá, ale vyhrazuje si právo do 31. března ji zrušit. Podobně se vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. "Čekáme na tenhle letoun už dlouho, potřebujeme obměnit zastarávající park vojenských dopravních letadel," řekla, dodala však, že na A400 nelze čekat věčně.

Airbus vidí šanci tohoto stroje v tom, že je to jakýsi mezistupeň mezi menším americkým Lockheed Martin C-130 Hercules a velkým Boeingem C-17, který unese až 75 tun nákladu. Zástupci účastnických zemí se v pátek setkají v Seville, aby posoudili výsledky letu a další perspektivy.

Turbovrtulový Airbus A400M je poháněn čtyřmi motory o síle 11 tisíc koní, největšími, jaké byly kdy v Evropě vyrobeny. Je schopen nést 37 tun nákladu a použit může být jak v bojových, tak i v humanitárních misích.

Zdroje: www.idnes.czwww.novinky.cz, www.ihned.cz

Video prvního vzletu Airbusu A400M

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář