První historické nasazení transportních vrtulníků do Afghánistánu

15.12.2009

První historické nasazení transportních vrtulníků do Afghánistánu
První historické nasazení transportních vrtulníků do Afghánistánu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Slavnostního nástupu 23. vrtulníkové základny dopravního letectva v Přerově se zúčastnili nejen vrcholní představitelé resortu Ministerstva obrany, ale i významní představitelé politické scény.

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miloslav Vlček, náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva, náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Vlastimil Picek a zástupci Olomouckého kraje a města Přerova. Ti všichni se účastnili slavnostního nástupu 23. základny vrtulníkového letectva před odletem 1. vrtulníkové letky ISAF do Afghánistánu. Ti všichni se přišli s vojáky před jejich odletem rozloučit.

Miloslav Vlček ve svém projevu řekl: „Prošli jste náročným výcvikem. Věřím, že jste všestranně připraveni a naplníte očekávání spojenců, že Česká republika je schopna dostát svým závazkům.“

Náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva oslovil všechny přítomné jménem ministra obrany Martina Bartáka: „Účast v zahraničních misích je pro českého vojáka běžnou součástí jeho služby, neboť v dnešním globalizovaném světě je tyto mise třeba chápat jako přímou obranu našeho státu, třebaže mohou působit i tisíce kilometrů od jeho geografických hranic. Nepřehlédnutelným způsobem také posilují profesionalitu našich vojáků a jejich odbornou připravenost. Tam, kde mnohdy neplatí letité představy o průběhu a příčinách vojenského konfliktu, jsou zahraniční mise jedním z prvků, které mohou sehrát zásadní úlohu garanta bezpečí a stability.“

Generál Vlastimil Picek poté podtrhl historičnost okamžiku, kdy vrtulníková letka je prvním kontingentem Armády České republiky tohoto druhu, chystajícím se do zahraniční mise v Afghánistánu. „Výjimečnost nového kontingentu spočívá v tom, že do tohoto regionu poprvé vysíláme dopravní vrtulníky Mi-171 Š pro zabezpečování přepravy osob a materiálu ve prospěch sil ISAF,“ řekl generál a dodal: „Nemá smysl zastírat, že Afghánistán je země s drsně podmanivou krásou, ale současně neuchopitelná, divoká a nebezpečná, pro nás Evropany často nesrozumitelná. Apeluji proto na vaši odpovědnost, vnitřní kázeň a smysl pro povinnost, abyste včas rozpoznali blížící se hrozbu a adekvátním způsobem ji likvidovali. Své úkoly plňte s maximálním nasazením, ale také s vědomím úspěšného návratu domů.“

• vrtulníková letka ISAF odlétá na základnu Sharana do Afghánistánu 17. prosince 2009 v počtu 110 osob.

• Poprvé při nasazení v zahraničí jsou součástí letové osádky palubní střelci.

• Po technické stránce prošly tři ruské vrtulníky Mi-171 Š kompletní modernizací a úpravami. Jejich modernizace spočívá především v kvalitní balistické ochraně, vybavením protipožárními palivovými nádržemi, moderními komunikačními soupravami, novými prvky letového a navigačního vybavení a osvětlením kompatibilním s přístroji pro noční vidění. Vrtulníky mají dále systém vlastní ochrany, systém identifikace a zcela nový systém pro slaňování.

• Důkladným a tvrdým výcvikem prošly nejen posádky, ale také palubní střelci a další personál. Společně trénovali veškeré činnosti nutné pro působení na afghánském území. Piloti mají za sebou cvičení v prašných podmínkách Negevské pouště v Izraeli, připravovali se také v americkém Texasu a ve francouzských Pyrenejích. Tam plnili úkoly v obtížných podmínkách vysokých nadmořských výšek včetně nácviku přistání do terénu ve dne i v noci. Velký důraz byl na tomto cvičení kladen právě na nácvik postupů, jak správně vyhodnotit situaci při letech a přistáních ve vysokohorském terénu. Letové osádky cvičily i na trenažéru a simulátoru pro řešení zvláštních situací na Ukrajině.

• Vysláním 1. kontingentu vrtulníkové letky a následných rotací plní Česká republika své závazky vůči Severoatlantické alianci a zároveň signalizuje české veřejnosti, že si dobře uvědomuje význam a poslání pobytu armády členských zemí NATO v Afghánistánu.

• Od konce letošního října již na základně Sharana operuje předsunutý tým naší jednotky, který připravuje pro vrtulníky zázemí a mobilní velitelské a opravárenské stanoviště.

Zdroj: www.army.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář