Boeing 787 Dreamliner vzlétl ke zkušebnímu letu

16.12.2009

Boeing 787 Dreamliner vzlétl ke zkušebnímu letu
Boeing 787 Dreamliner vzlétl ke zkušebnímu letu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dlouho očekávaný nový typ Boeingu 787 Dreamliner se poprvé odlepil od země. Jde o první komerční letadlo na světě vyrobené z uhlíkových vláken místo hliníku, projekt se ale o více jak dva roky oproti plánům zpozdil. Ostře sledovanou událost přihlíželi i zvědavci, kteří za "vstupenku" zaplatili 250 dolarů.

Startu nového letadla předcházel přelet dvou stíhaček, který měl signalizovat, že je všechno v pořádku. Piloti Michael Carriker a Randall Neville odlepili stroj od země krátce po 19:30 SEČ. Začal tak rozsáhlý testovací program, na jehož výsledky kromě podniku čeká i Federální úřad pro letectví (FAA), aby stroji mohl přidělit patřičná osvědčení.

Termín, kdy bude Dreamliner létat z Prahy, není jistý. V Česku ho má jako jediná objednaná letecká společnost Travel Service. Podle mluvčí Vlaďky Dufkové smlouva s Boeingem počítá s dodáním v roce 2013. Smlouvu ale obě strany podepsaly ještě v době, kdy neměl mít Dreamliner zpoždění. Předpokládá se, že testovací program bude trvat asi devět měsíců.

Zdroje: www.idnes.cz; www.financninoviny.cz

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář