Havlíčkobrodské letiště pro neveřejné mezinárodní lety

17.12.2009

Havlíčkobrodské letiště pro neveřejné mezinárodní lety
Havlíčkobrodské letiště pro neveřejné mezinárodní lety (Zdroj: Aeroweb.cz)

Havlíčkobrodské letiště bude jako jediné na Vysočině přijímat i neveřejné mezinárodní lety. Menší stroje odtud budou moci létat také do zemí mimo schengenský prostor, řekl včera předseda tamního aeroklubu Milan Janeček. Se zřízením hraničního přechodu v Havlíčkově Brodě již v listopadu vyslovila souhlas vláda

Otevření mezinárodního letiště se plánuje na konec března 2010. Havlíčkobrodské letiště budou moci využívat letadla s hmotností do 5,5 tuny, takové stroje jsou určeny maximálně pro 19 lidí. Bude nabízet spíše služby pro turistické létání. Povolení mezinárodních letů předcházel dost dlouhý legislativní proces. Na letišti byl již vyčleněn prostor pro pasovou a celní kontrolu. Zahájení mezinárodních letů bylo stanoveno na jaro 2010 kvůli počasí. Aeroklub chce ještě v nejbližší době vylepšit zázemí. Připravuje přístavbu za 3,4 milionu korun, v níž vznikne kvalitní sociální zařízení i oddělený prostor pro pasové a celní odbavení. Město na tuto stavbu přispěje 2,5 milionu korun.

Schengenský prostor zahrnuje většinu zemí Evropské unie a některé další evropské státy. Mezi zeměmi, které k němu patří, lze cestovat bez kontrol na vnitřních hranicích. Z Havlíčkova Brodu bude možné létat i mimo toto území, například na Ukrajinu a na Balkán. Lety se ale budou muset hlásit 24 hodin dopředu, aby aeroklub stihl zařídit celní a pasové odbavení. Mimo schengenský prostor se v Česku může létat jen asi z desítky letišť. Havlíčkobrodskému letišti se tak díky novému zařazení otevírají možnosti pro další rozvoj.

Zdroj: www.ctk.cz; www.aeroklubhb.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář