Druhý zkušební Dreamliner měl problémy s podvozkem

24.12.2009

Druhý zkušební Dreamliner měl problémy s podvozkem
Druhý zkušební Dreamliner měl problémy s podvozkem (Zdroj: Aeroweb.cz)
Druhý zkušební Boeing 787 Dreamliner měl v úterý (22. 12.), během zkušebního letu malý technický problém s přední částí podvozku. Piloti, ani stroj nebyli v žádné jeho fázi v ohrožení. Uvedla to mluvčí Boeingu deníku Seattle Times. Problém se podařilo odstranit ještě během dvouhodinového letu.

První zkušební let B787 Dreamliner se uskutečnil minulý týden v úterý (15. 12.) Během něho se nevyskytly žádné potíže.

Seattle Times s odvoláním na rádiovou komunikaci mezi piloty a pozemní kontrolou napsali, že se část předního podvozku nevyklopila, jak by měla. Kromě toho senzory signalizovaly také zvýšenou teplotu jedné z brzd na podvozku.

Boeing se chtěl při výrobě B787 původně v maximálním rozsahu spolehnout na subdodavatele. Dokonce se mluvilo o novém trendu organizování výroby dopravních letadel.  Koordinace takového složitého a technicky náročného projektu se v praxi ukázala mnohem složitější, než se zdála od stolu. Problémy subdodavatelů, kteří nedokázali splnit požadavky Boeingu, patří mezi hlavní příčiny, proč se výroba B787 zpožďuje o více než dva roky.

Druhá skupina problémů souvisí s uhlíkovými materiály, které tvoří podstatnou část stroje.  Dreamliner však navzdory všem obtížím otevírá novou kapitolu stavby dopravních letadel na světě.


Již v barvách All nippon airways

Zdroj: www.sme.sk

Mohlo by vás zajímat

Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář