Slovenský šéf za trhavinu trestán nebude, za skandál bude potrestán policista

06.01.2010

Slovenský šéf za trhavinu trestán nebude, za skandál bude potrestán policista
Slovenský šéf za trhavinu trestán nebude, za skandál bude potrestán policista (Zdroj: Aeroweb.cz)

Šéf slovenské pohraniční a cizinecké policie Tibor Mako dnes uznal díl viny za nezdařenou zkoušku protiteroristických opatření na letišti v Popradu a nabídl ministru vnitra svou rezignaci. Slovenské ministerstvo vnitra ale podle portálu sme.sk. Maka potrestat nechce. Disciplinárnímu řízení se naopak nevyhne policista, který měl na starosti pohyb trhaviny umístěné v zavazadle slovenského občana letícího nevědomky s výbušninou do Irska.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák se k mezinárodnímu incidentu osobně odmítá vyjádřit. Mako je podle ministerstva "zkušený expert".
"Celý incident považujeme za individuální profesionální selhání policisty, za které bude samozřejmě čelit disciplinárnímu řízení. Vyvozování odpovědnosti vůči jeho nadřízeným, kteří se informaci dozvěděli později a poté se rozhodujícím způsobem podíleli na řešení problému, by bylo nespravedlivé a neadekvátní," řekl mluvčí ministerstva vnitra Erik Tomáš. "Je třeba připomenout, že na začátku byl dobrý úmysl s cílem zvýšit bezpečnost občanů," oznámilo v prohlášení ministerstvo.

Na tiskové konferenci uspořádané na popradském letišti Mako oznámil, že od podobných bezpečnostních zkoušek napříště slovenská policie upustí.
Nepovedený protiteroristický test, který už ve slovenských internetových diskusích dostal nálepku "popradská reality show", vyvolal důrazné protesty irské strany, která akci označila za ohrožující a neodpovědnou. Slovenská ministerstva obrany a vnitra se krátce po propuknutí skandálu irské vládě omluvila.


Šéf slovenské pohraniční a cizinecké policie Tibor Mako

Mako nicméně opakoval, že svůj díl na nešťastné příhodě má i irská strana, která zavazadlo s výbušninou při příletu nic netušícího slovenského pasažéra nezachytila. Dublinské letiště ovšem jakékoli pochybení odmítá s poukazem na to, že praxe kontroly cestujících vstupujících do země by byla - na rozdíl od kontrol při odletu - krajně neobvyklá.
Šéf slovenských pohraničníků na tiskové konferenci znovu prohlásil, že slovenská strana do Irska poslala včas zprávu o tom, že se v letadle do Dublinu omylem nachází výbušnina. Irové však podobné tvrzení opakovaně odmítají a trvají na tom, že byli informováni až po třech dnech.

Policejní psovod, který svou nedbalostí incident způsobil, podle Maka "fatálně selhal" a bude potrestán. Věděl, že výbušnina pronikla do letadla, ale seznámil s touto skutečností své nadřízené až po dvou dnech. Tibor Mako v této souvislosti upřesnil dřívější údaje irského tisku o počtu "testovacích" balíčků s trhavinou: nebylo jich prý osm, ale ve skutečnosti jen dva.

Mluvčí irského ministerstva zahraničí dnes irským novinářům sdělila, že její úřad "očekává vyčerpávající zprávu o celé záležitosti a bude podle potřeby o věci jednat s úřady druhé (tedy slovenské) strany". V kontaktu s Bratislavou má být podle irského tisku i dublinské letiště.

Zdroj: www.financninoviny.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář