Skandálu se zapomenutou výbušninou mohla zabránit řídicí věž

12.01.2010

Skandálu se zapomenutou výbušninou mohla zabránit řídicí věž
Skandálu se zapomenutou výbušninou mohla zabránit řídicí věž (Zdroj: Aeroweb.cz)

Případ, kdy Slováci nechali odletět do Irska letadlo s výbušninou, má zřejmě dalšího viníka. Kromě policisty se provinil i pracovník řídící věže, píše deník SME s odvoláním na přepisy hovorů mezi kontrolní věží a pilotem letadla. Vedoucí letového provozu totiž kapitánovi neřekl, že má na palubě skutečnou trhavinu.

Slovenská mezinárodní ostuda začala 2. ledna, kdy bezpečnostní složky prováděly na letišti v Popradu cvičení, při němž skutečným pasažérům podstrčili do zavazadel trhavinu (bez roznětky) a čekali, zda ji objeví služební psi.

Na jednu z nich ale policista zapomněl. A devětačtyřicetiletý elektrotechnik Štefan Gonda tak nevědomky přivezl do Irska 90 gramů trhaviny RDX.

Kvůli incidentu už přišel o post šéf slovenské pohraniční a cizinecké policie a samotného psovoda čeká disciplinární řízení. Slovensko také několik dní figurovalo na předních internetových stránkách světových médií. Slovenský deník SME nyní získal přepis komunikace mezi zapomnětlivým policistou, kontrolní věží a pilotem. Vyšlo najevo, že vedoucí letového provozu má na incidentu také svůj podíl.

Poté, co si policista uvědomil, že na trhavinu zapomněl a ona zůstala v zavazadle, zavolal na řídící věž a vše nahlásil. Letoun už byl totiž připraven k odletu a v té chvíli nikdo jiný kromě věže nemůže s posádkou komunikovat, napsal deník SME na svém webu.

"Pes by týden neměl dostat jídlo," žertoval pracovník věže. Policista pracovníkovi věže řekl, že na palubě stroje je výbušnina a že to není atrapa. Zároveň ho přesvědčoval, že bez roznětky není nebezpečná. "Ooou jeeej," odpověděl pracovník a zavolal pilotovi. Ze zatím neznámých důvodů mu však řekl jen to, že na palubě je "atrapa" a ne skutečná výbušnina. Pak mu dal na výběr, zda nechá zavazadlo vyložit, nebo to nahlásí po přistání místnímu letišti. Pracovník věže přitom musel vědět, že letadlo s výbušninou na palubě nemůže podle bezpečnostních předpisů odletět, píše SME.

Pracovník věže na konci rozhovoru ještě s pilotem žertoval a prohlásil, že pes, který výbušninu nenašel, by neměl týden dostat jídlo. Ministerstvo dopravy by se k případu mělo vyjádřit ještě dnes. Nezodpovězená zůstává také otázka, proč pilot po přistání v Dublinu nikoho o zapomenuté trhavině neinformoval. Také policista se zodpovídá i z toho, že o incidentu neřekl svým nařízeným hned, ale až po několika dnech.

Zdroj: www.idnes.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář