LORAN C je nepotřebný a bude vypnut

12.01.2010

LORAN C je nepotřebný a bude vypnut
LORAN C je nepotřebný a bude vypnut (Zdroj: Aeroweb.cz)

O systému LORAN-C

LORAN-C patří mezi hyperbolické navigační systémy a vychází ze svého předchůdce - systému LORAN-A, který byl vyvinut za 2. světové války v USA .

Pro určení polohových souřadnic využívá LORAN časový rozdíl přijímaných impulsů z jednotlivých vysílačů systému.

Vysílače LORAN-C vysílají na dlouhých vlnách (90-110 kHz ) s výkonem 250-400 kW. Jejich anténní stožáry jsou vysoké kolem 200 metrů.

Systém LORAN-C se dnes uplatňuje jako navigační systém pro podporu či zálohování široce užívaného systému GPS.

 Tvrdí to alespoň americká Pobřežní stráž. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti (Department of Homeland Security) dodává, že LORAN-C již není potřebný, jakožto záložní systém pro GPS a proto se může stát 8. února 2010 minulostí. Někteří piloti jsou touto skutečností znepokojeni, kvůli obavám o ztrátu záložního pozemního navigačního systému za systém GPS. Úřady mají však odlišný názor, kdy tento navigační systém považují za zastaralý, nepotřebný a již nepoužívaný ani ozbrojenými složkami, ani sektorem letecké dopravy. Rozhodnutí úřadů vychází z faktu, že LORAN-C je využívaný pouze malou skupinou obyvatelstva, kteří tímto budou muset přejít na systém GPS nebo podobné.

Dle vyjádření Pobřežní stráže zní konečné rozhodnutí takto: "LORAN-C již nemůže být déle financován z kapes daňových poplatníků a jeho provoz bude zastaven v roce 2010 dle zákona Ministerstva vnitřní bezpečnosti."

"V souladu se zákonem Ministerstva vnitřní bezpečnosti, Pobřežní stráž ukončí vysílání všech amerických stanic LORAN-C 8. února 2010 ve 20:00.", sdělila Pobřežní stráž. Federální registr Pobřežní stráže informaci upřesnil, kdy dodává, že datum 8. února je pouze začátkem vypínání jednotlivých stanic LORAN-C a některé signály mohou být stále vysílány do éteru i po tomto datu. V souladu s Federálním registrem je očekáváno ukončení provozu všech stanic LORAN-C v říjnu 2010.

Zdroj: avweb.com, wikipedia.org


Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář