V Kunovicích vyvinuli nové dopravní letadlo

24.03.2010 2 příspěvky

V Kunovicích vyvinuli nové dopravní letadlo
V Kunovicích vyvinuli nové dopravní letadlo (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kunovická letecká továrna Evektor představí 30. března veřejnosti nové dopravní letadlo pro devět až 14 cestujících, EV-55 Outback. Předcházelo tomu šest let vývoje a více než miliarda investovaných korun. Událost je svým způsobem revoluční. Poslední podobně velké dvoumotorové letadlo sériově vyráběné v tuzemsku byl legendární L-410 Turbolet. Ten poprvé vzlétl v roce 1969 a slavil úspěchy zejména v tehdejším Sovětském svazu.

Stroj vybavený dvěma turbovrtulovými motory Pratt & Whitney uveze přes 1800 kilogramů nákladu a dokáže letět více než 400 kilometrů za hodinu. Továrna nyní hledá způsob, jak zahájit certifikaci, což je podmínkou vzletu.

Samotný proces certifikace u Evropského úřadu pro bezpečnost v letectví (EASA) stojí u tohoto letadla podle informací z továrny okolo sedmi milionů korun ročně. Firma proto jedná s investory, kteří by se na projektu podíleli a umožnili jeho sériovou výrobu.

Zdroje: www.evektor.cz; www.financninoviny.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

RE:

25.03.2010 v 9:29 Radek

Ahoj, no já bych tu originalitu a vývoj zas tak nepřeceňoval (vzhledem k vzdálenosti LETu od Evektoru a personálnímu obsazení), ale i přesto platí velká poklona a pochvala za to, co dělají... Histrorie nebude řešit ideály, ale fakta. Držím palce

Odpovědět

RE: RE:

30.03.2010 v 22:05 Milan

Mně fascinuje, kolik lidí dokáže tvrdit na základě toho, že ty letadla mají stejnou koncepci, že je to v podstatě to samé jako L410, ne-li dokonce 410 okopírovaná. Když se hold rozhodnu dělat hornoplošník se dvěma turbínama, tak mně z toho vyjde vždycky éro s křídlem nahoře a motory po jednom na každé straně trupu. Já bych ten vývoj naopak nepodceňoval. Na té pokloně a pochvale se ale jistě shodneme :-)

Odpovědět

Přidat komentář