Čeští bezmotoroví piloti začínají sezonu soubojem se soupeři z celé Evropy

02.04.2010

Čeští bezmotoroví piloti začínají sezonu soubojem se soupeři z celé Evropy
Čeští bezmotoroví piloti začínají sezonu soubojem se soupeři z celé Evropy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Osmnáct českých plachtařů vyráží na první závody sezony do slovenské Nitry, kde poměří síly více než sto čtyřicet pilotů větroňů v desátém ročníku mezinárodní soutěže Pribina Cup. Ta má od svého prvního ročníku vyhrazeno velikonoční a povelikonoční období (letos 2.-11. dubna). Soutěžit budou ve čtyřech třídách (klubové, 15m, dvousedadlové a volné), kromě účastníků ze šestnácti evropských zemí chce se silně obsazeným startovním polem poměřit síly i třiačtyřicetiletý australský pilot s větroněm klubové třídy.


Hezké počasí provázelo 9. ročník tradiční  velikonoční soutěže Pribina Cup

V desetileté historii soutěže se českým pilotům podařilo vybojovat zlatou pozici pouze dvakrát, a to v roce 2005 Josefu Buškovi (Aeroklub Hosín) a v roce 2006 v klubové třídě Romanu Mračkovi (Aeroklub Plzeň-Letkov), vicemistru Evropy z roku 2009. V loňském ročníku byl nejúspěšnějším českým pilotem na Pribině rovněž Mraček, který mezi 63 závodníky patnáctimetrové třídy obsadil bronzovou příčku.


Ženská vicemistryně světa 2009 Dana Nováková při 9. ročníku Pribina Cup

Český tým, jehož polovinu tvoří členové reprezentačního družstva plachtařů, má ve svých  řadách i tři ženy, držitelky světového stříbra ve družstvech (MS žen 2009, Szeged) Janu Trešlovou (Aeroklub Raná), Evu Černou (Ak Příbram) a vicemistryni světa v klubové třídě Danu Novákovou (Ak Mladá Boleslav).


Na startu létající reprezentační trenér plachtařů Petr Krejčiřík, Pribina Cup

Reprezentanti se již tímto prvním závodem plachtařské sezony připravují na 31. mistrovství světa, které je letos čeká. První polovina reprezentačního družstva se vypraví začátkem července do slovenské Prievidze, druhá část na přelomu července a srpna do maďarského Szegedu. Mezi tato dvě místa je rozděleno šest soutěžních tříd XXXI. mistrovství světa. MS na Slovensku je jednou z příčin letošní nadprůměrně vysoké účasti pilotů v první jarní středoevropské plachtařské soutěži Pribina Cup, jež jim dává možnost týdenního soutěžního létání a poznávání soupeřů, kteří v tomto regionu budou v létě usilovat o nejcennější světové kovy.


Vicemistr Evropy 2009 Roman Mraček při 9. ročníku Pribina Cup

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář