Zbraslavičtí piloti úspěšně vzlétli do soutěžní sezóny

05.05.2010

Zbraslavičtí piloti úspěšně vzlétli do soutěžní sezóny
Zbraslavičtí piloti úspěšně vzlétli do soutěžní sezóny (Zdroj: Aeroweb.cz)
Třiapadesát závodníků ve dvou třídách (klubová a kombinovaná) se postavilo na start šestkrát v devíti dnech. Umoudřilo se i počasí, které původně v důsledku dlouhé zimy mnoho neslibovalo. Na grid (startovní rošt) se postavili v rámci tréninkových dní i členové české reprezentace, které čeká v létě největší plachtařská událost roku – Mistrovství světa. To se bude odehrávat v červenci ve dvou částech – první ve slovenské Prievidze, druhá v maďarském Szegedu.

Stupně vítězů v kombinované třídě obsadilo trio zbraslavických plachtařů, členů reprezentačního týmu. Prvenství vybojoval Martin Hřivna (5139 bodů), stříbrný byl „český Top Gun“ (profesí pilot gripenu) Jaroslav Tomaňa (5078 b.).  Třetí příčku získala aktuální vicemistryně světa ve družstvech v plachtění žen Alena Netušilová (4981b.), která byla zároveň i jedinou ženou na startovní listině. Do první desítkya závodníků v „kombi“ se vešel i zbraslavický Petr Stárek na 9. místě s 4013 body.


Martin Hřivna

V klubové třídě měli zbraslavičtí šest želízek v ohni mezi osmatřiceti závodníky. Na medaili dosáhl Richard Jensen (4899 b.) Ten startoval k poslední disciplině z prvního místa s devadesátibodovým náskokem, ale v posledním soutěžním dni doletěl až na devatenáctém místě, což mu v konečném výsledku přineslo bronz místo prvenství. To si odvezl do Toužimi reprezentant Ivan Harašta s 5115 body, stříbro putovalo s Davidem Říhou do Vlašimi (5039 b.) Další umístění domácích závodníků: 10. Michal Dvořák (4360 b.), třináctý byl létající meteorolog Jan Horák (4264 b.), 28. Tomáš Jung a Jiří Hodan s dvousedadlovým větroněm (2589 b.), 29. Václav Kunášek (2547 b.) a 30. Václav Zeman (2291 b.)

Letošní druhý ročník soutěže se zbraslavickému aeroklubu vydařil co do úspěšnosti domácích  závodníků i organizačně. To dodalo pořadatelům vyčerpanou energii natolik, že se již přihlásili k dalšímu pokračování: třetí AZ CUP bude v termínu 16. 4. - 23. 4. 2011.


Alena Netušilová, jediná žena v závodě

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář