Ochrání nás HUDy?

11.05.2010

Ochrání nás HUDy?
Ochrání nás HUDy? (Zdroj: Aeroweb.cz)

Flight Safety Foundation vypracovala zprávu, podle níž se v minulosti dalo zabránit až třetině všech leteckých nehod, kdyby měli piloti k dispozici Head-Up displeje. FSF zanalyzovala 983 nehod v letech 1995-2007, a to jak malých, tak i velkých letadel.

Studie, jejíž hlavní funkcí bylo celkově zhodnotit Head-Up systém a jeho funkci, tvrdí, že až 69 % nehod při vzletu či přistání je způsobeno střídáním pohledu pilota před sebe a na přístroje na palubní desce. Právě tomu by se dalo předejít montáží HUDů do letadel.

Zpráva také uvádí, že nejdůležitějšími informacemi, které HUD poskytuje, jsou dráha letu a rychlost letu. Přehled o těchto údajích ve spojení s přímým pohledem před sebe umožňuje pilotům snadnější korekci chyb a neodvádí jejich pozornost.

Nejedná se přitom o první práci na toto téma. V minulosti si již takovou zprávu nechaly vypracovat aerolinky American Airlines. Ta například odhalila, že piloti Boeingů 737 využívající HUDy mají tendenci být „dlouzí“, tedy přistávat dál, než je doporučováno. AA z toho však nevyvodily žádné závěry nebo doporučení.

Jedinou skvrnou na celé studii může být fakt, že výzkum pro FSF vedla společnost Rockwell Collins Inc., tedy hlavní dodavatel Head-Up technologie. Wall Street Journal na druhou stranu uvádí, že nadace Flight Safety Foundation se již v minulosti osvědčila jako dostatečně věrohodný garant fakt a nezkreslených údajů.


HUD v B737-800

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář