Aviatická pouť se blíží

21.05.2010

Aviatická pouť se blíží
Aviatická pouť se blíží (Zdroj: Aeroweb.cz)

V letošním roce slavíme sté výročí české aviatiky a při pohledu do historického kalendáře se lze přesvědčit o tom, že rok 1910 byl opravdu bohatý na první letecké události. Nejinak tomu bylo i v květnu 1910.

13. května uskutečnil první český letec Ing. Jan Kašpar, při jednom ze svých pokusů konaných v Pardubicích, v prostoru mezi dnešním nákladovým nádražím a sídlištěm Dukla, svoji první zatáčku. Stalo se tak necelý měsíc po jeho prvním úspěšném přímém letu uskutečněném ve stejných místech v sobotu 16. dubna 1910.

Aktivní začalo být i České aviatické družstvo v Malesicích u Plzně, kde 22. května uspořádali první úspěšnou veřejnou leteckou ukázku v Čechách, na které vystoupil francouzský letec Henri Mario Jullerot na letadle Farman.

Z toho vyplývá, že v letošním roce slavíme také sto let veřejných ukázek letadel před diváky. Důstojnou oslavou se stane letošní Aviatická pouť, pořádaná na pardubickém letišti ve dnech 5. a 6. června. Zatímco diváci před sto léty viděli jen jednu krátkou ukázku jednoho aviatika, je pro diváky na letošní Aviatické pouti připraven nabitý, přes šest hodin trvající, letový program. V něm se představí několik desítek letadel.


Novinkou letošního ročníku je uspořádání programu do devíti komponovaných velkoprostorových divadelních představení. Při nich návštěvníci uvidí nejen samotné letecké vystoupení, povětšinou vzácných historických strojů, ale souběžně bude na zemi probíhat divadlo navozující dobovou atmosféru. Pojetí leteckého dne v této formě a rozsahu je českou premiérou a vzácné je také na jiných světových airshow.

Samozřejmostí na Aviatické pouti je i bohatý pozemní doprovodný program s ukázkami vojenské a hasičské techniky. Mezi hasičskými vozy si diváci budou moci například prohlédnout zřídka vídaný speciální hasičský automobil Panther hasičů z pražského ruzyňského letiště.

Podrobné aktuální informace můžete průběžně sledovat na internetových stránkách www.aviatickapout.cz


Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář