Plachtaři bojují o republikové tituly

26.05.2010

Plachtaři bojují o republikové tituly
Plachtaři bojují o republikové tituly (Zdroj: Aeroweb.cz)

Bezmotoroví piloti usilující o republikové tituly na 17. mistrovství ČR v bezmotorovém létání mají za sebou první soutěžní disciplinu, jíž byla rychlostní úloha.

Po slavnostním otevření mistrovství se v pravé poledne postavilo na grid sedmašedesát závodníků. Cenu za první vítězství si odnesl v klubové třídě Jan Mareth s 813 body (Aeroklub Hranice), v 15m třídě člen národní plachtařské reprezentace Tomáš Suchánek s 930 b. (GAC Benešov) a prvenství ve volné třídě patří Jiřímu Kupcovi za 936 bodů (AK Medlánky).

Nejpočetnější závodnický tým složený z osmi pilotů vyslal Aeroklub Zbraslavice. Šestice plachtařů vyrazila z Aeroklubu Plzeň-Letkov, čtyřčlenné týmy dorazily z Hodkovic, Hranic a Přibyslavi. Na startovní listině je zastoupeno celkem dvaatřicet místních aeroklubů a rozšířili ji také zástupci Slovenska a Slovinska.

PMČR si nenechala ujít ani špička českého ženského plachtění. Osmičlenný úřadující tým vicemistryň světa v bezmotorovém létání žen je zde v plném počtu, protože české pilotky samostatné ženské národní mistrovství od roku 2001 nemají kvůli nízkému počtu závodních plachtařek. Létají proto republiková mistrovství společně s muži a nejlepší pilotka získává titul Mistryně ČR.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář