Květnová smrtelná nehoda z Karlovarského poháru objasněna

22.12.2010 4 příspěvky

Květnová smrtelná nehoda z Karlovarského poháru objasněna
Květnová smrtelná nehoda z Karlovarského poháru objasněna (Zdroj: Aeroweb.cz)

22. prosince - aktualizace

ÚZPLN v listopadu vydal závěrečnou zprávu z vyšetřování smrtelné nehody, která se nepříjemně zapsala do historie letošního Karlovarského poháru, mezinárodní soutěže v letecké akrobacii. V troskách Zlínu 142 OK-PNG tam 28. května zemřela osmadvacetiletá pilotka z České republiky, když se její letoun krátce po startu zřítil a začal hořet. Příčinou nehody bylo nesprávně nastavené vyvážení, čímž se letoun ve vertikální rovině stal prakticky neovladatelným.


Foto ÚZPLN

Závěrečná zpráva popisuje, že v zápětí po vzletu "pilotka rádiem oznámila: ,Nemůžu potlačit`. Letadlo mezitím pokračovalo v mírném stoupání a ještě před dosažením konce RWY26 pilotka oznámila: ,Vracím se na přistání`." Následný moment popsali svědci jako náklon a přechod do levotočivé vývrtky. Zpráva dále parafrázuje svědka, který popsal, že "vzápětí letoun narazil do země a začal hořet. Dále uvedl, že letadlo mohlo být vybočené o 90 až 120 stupňů od směru vzletu a do pádu přešlo ve výšce asi 40 až 50 metrů nad terénem."

Osudný moment přitom celému popisu výše předcházel. Podle zprávy totiž pilotka pochybila, když "před vstupem do kabiny a před vzletem neprovedla všechny úkony stanovené letovou příručkou", totiž když nezkontrolovala podélné vyvážení, které bylo nastavené v poloze těžký na ocas. Následné stížené ovládání po vzletu pilotka vyhodnotila jako chybu v řízení a za jedinou možnost považovala okamžitý návrat na letišti, což se jí stalo osudným!

Celou závěrečnou zprávu z vyšetřování si můžete přečíst ZDE!

 

28. května - původní zpráva

Karlovarský pohár přinesl smrtelnou nehodu

Na letišti Toužim se dnes při mezinárodní leteckoakrobatické soutěži zřítil Zlin 142. Osmadvacetiletá pilotka byla na místě mrtvá. Po příčinách pádu pátrají policisté i vyšetřovatelé z ÚZPLN.

"Pokoušela se přistát, stroj se ale zřítil a začal hořet," popsala incident mluvčí karlovarských hasičů Alena Ryvolová. Jiné zdroje ovšem hovoří, že stroj se zřítil po startu. Pilotka letounu pocházela z Karlových Varů.

Karlovarský pohár je mezinárodní soutěží, které se letos účastní 45 závodníků z 10 zemí. Soutěž předznamenává zářijové 17. FAI mistrovství Evropy v akrobacii.

Letošní květen bohužel nepřináší přiznivé statistiky. Po nehodě Cessny 150 u šumavské rozhledny Javorník se jedná již o druhou smrtelnou nehodu tohoto měsíce.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

:-(

01.06.2010 v 18:33 MV

Upřímnou stoustrast člověku, který toho v letectví tolik udělal a dokázal... Ze srdce přeji hodně sil!

Odpovědět

Poslední rozloučení

02.06.2010 v 18:07 Míša

Poslední rozloučení s Martinkou proběhne v pondělí 7.6. 2010 v 11:30 v obřadní síni v Karlových Varech. Čest její památce..

Odpovědět

Pro robo

23.12.2010 v 11:42 Adam Zuska

Robo, napiš mi prosím svou mailovou adresu, rád ti to vysvětlím.

Odpovědět

RE: :-(

23.01.2011 v 12:07 br

...stále nám moc chybí :´(...

Odpovědět

Přidat komentář