PMČR: Většina pilotů přistála v polích

01.06.2010

PMČR: Většina pilotů přistála v polích
PMČR: Většina pilotů přistála v polích (Zdroj: Aeroweb.cz)

Piloti usilující o republikové tituly na 17. plachtařském mistrovství ČR v Plasech mají za sebou náročnou soutěžní úlohu, během níž měli uletět více než tři stovky kilometrů.

To se podařilo jen části z nich. Nejlepší výsledky zaznamenala klubová třída, v níž pomyslnou cílovou pásku tečovalo po 311,2 uletěných kilometrech devět pilotů. Dalších pětadvacet jejich kolegů přistávalo do terénu od Orlíku po Tábor, auta s transportními přívěsy se vracela s „polňáky“ do pozdních večerních hodin. Vítězem sobotní, pro klubovou třídu již čtvrté, discipliny se stal Ivan Harašta z AK Toužim a tato třída má již splněný povinný počet disciplin (4) pro vyhlášení republikového mistra.

Obě kombinované třídy, patnáctimetrová i volná, mají zatím uletěno o jednu disciplinu méně, v pátek jim organizátoři zrušili starty kvůli počasí. Včera plachtaři těchto tříd vzlétli do soutěžní úlohy o délce 356.4 km. V patnáctimetrové uletěl celou trasu pouze jediný pilot, úřadující vicemistr Evropy Roman Mraček z AK Plzeň-Letkov. Ten se po třetí disciplině vyšvihl ze třetího na první místo i v celkovém pořadí s náskokem 341 bodů před druhým závodníkem, Tomášem Suchánkem z GAC Benešov. Ve volné třídě úspěšně přistáli na letišti Plasy pouze dva závodníci – Alena Netušilová z AK Zbraslavice (1000 bodů) a Petr Krejčiřík z AK Hranice (995 b.) Ostatní piloti podle typu větroně buď skončili v poli, nebo se na letiště vrátili s pomocí stále oblíbenějšího malého motoru. V tom případě se soutěžní let počítá do okamžiku nahození motůrku.

Na neděli a pondělí pohled na oblohu ani meteorolog moc neslibují. K vyhlášení svého mistra potřebují jak patnáctimetrová, tak i kombinovaná třída uletět ještě čtvrtou disciplinu, bez níž by MR v těchto třídách nebylo platné. Vzhledem k tomu, že závěr soutěže je v sobotu 5. června, je velká šance, že piloti poletí ještě více než jednou.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář