Aviatici se již v tomto týdnu slétnou do Pardubic

02.06.2010

Aviatici se již v tomto týdnu slétnou do Pardubic
Aviatici se již v tomto týdnu slétnou do Pardubic (Zdroj: Aeroweb.cz)

V tomto týdnu vrcholí přípravy na velké oslavy sta let českého letectví. Ty proběhnou v rámci jubilejní dvacáté Aviatické poutě o víkendu 5. a 6. června na letišti v Pardubicích. Pro diváky je připraven nabitý, přes šest hodin trvající, letový program, jehož složení plně odpovídá významu celých oslav kulatého výročí. Novinkou letošního ročníku je uspořádání programu do několika komponovaných velkoprostorových divadelních představení. Při nich návštěvníci uvidí nejen samotné letecké vystoupení, povětšinou vzácných historických strojů, ale souběžně bude na zemi probíhat divadlo navozující dobovou atmosféru. Vlastního programu se zúčastní několik desítek letadel, a to jak z České republiky, tak ze zahraničí.

Již ve středu 2. června přiletí cvičný dvouplošník De Havilland D.H.82, na kterém se v dobách druhé světové války cvičili také naši piloti v sloužící v řadách britské RAF. Pozemní cestou se ve středu do Pardubic dopraví i historický Blériot XI z roku 1919 a trojplošný Fokker Dr.I. Oba historické skvosty přiveze ze Švédska pilot Mikael Carlson, který diváky na Aviatické pouti okouzlil již v roce 2006 zejména svým zopakováním přeletu po trase Ing. Jana Kašpara z Pardubic do Prahy v letounu Blériot.

Ve čtvrtek pak na plochu pardubického letiště dosedne dvojice letounů Spitfire a také jejich předchůdce ve službě RAF – legendární Hawker Hurricane. Oba typy jsou nesmazatelně spojeny s našimi piloty bojujícími v dobách druhé světové války v řadách britské RAF. Druhou válčící stranu pak zastoupí transportní Junkers Ju 52/3m a stíhací Focke-Wulf Fw 190, který uvidí návštěvníci Aviatické poutě v české premiéře. Na čtvrtek je naplánován i přílet dalších vystupujících, z nichž zmiňme například Jak-11.

Hlavní část příletů se odehraje v pátek. V ten den na plochu pardubického letiště přistanou ostatní vystupující. Z válečných strojů to bude německý Messerschmitt Bf 109, ruské konstrukce budou zastupovat Jak-3 a Jak-9. Přistanou i americké cvičné stroje z období druhé světové války v podobě dvouplošníku Boeing PT-17 Stearman a North American T-6 Texan. Premiéru v České republice bude mít také německý víceúčelový hornoplošník Fi 156 Storch. Polští přátelé také na pátek naplánovali přílet s legendárním a dnes v Evropě zcela unikátním MiGem 15UTI, který byl po náročné a dlouho trvající rekonstrukci zalétán minulý týden.

Vedle této řady skvostů přistanou i zástupci vojenských letectev z okolních států, kteří přijali pozvání na oslavy sta let českého letectví. Z řady letadel budou jistě divácky nejzajímavější MiGy 29, které do Pardubic přiletí hned ze tří států.

Všechny výše uvedené typy letadel mají přímou souvislost s dějinami našeho letectví a plně zapadají do celkového pojetí programu. Podle doposud potvrzené účasti se letošní Aviatická pouť stane největší leteckou podívanou v letošním roce a zcela jistě i jednou z největších v dosavadní historii českého letectví.

Věřme, že tento význam si uvědomí i počasí a návštěvníkům, kteří pardubické letiště navštíví v sobotu 5. či v neděli 6. června, ukáže svoji příznivější tvář a diváci si plně vychutnají zcela ojedinělý program.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář