Proletíte se také v autě?

04.07.2010

Proletíte se také v autě?
Proletíte se také v autě? (Zdroj: Aeroweb.cz)


Pokud jste se podívali na video, pak vězte, že to opravdu není žádná kompilace z filmu o Fantomasovi, který podobným způsobem unikl komisaři Juveovi v slavném francouzském filmu. To, co jste viděli, jsou naprosto reálné záběry z vývoje létajícího automobilu, jehož sériová výroba začala právě v tomto týdnu.

Terrafugia Transition Roadable Aircraft neboli „létající auto“ bude klasifikováno jako LSA (Light Sport Aircraft), což zhruba odpovídá našemu UL. FAA udělila Terrafugii výjimku z předpisů o hmotnostech UL a její maximální vzletová hmotnost bude 650 kg. Jisté navýšení hmotnosti totiž bylo nutné kvůli bezpečnému provozu auta na silnici a jeho stabilitě vzhledem k bočním složeným částem křídel.

Ve vzduchu Terrafugia dokáže vyvinout rychlost bezmála 200 km/h, na silnici rychlost zhruba poloviční. Majitel tohoto obojživelného stroje bude muset mít nálet minimálně 20 hodin a jeho cena se bude pohybovat okolo čtyř milionů korun. Financování běžného provozu bude srovnatelné s financováním průměrného lepšího auta, neboť spotřeba se pohybuje kolem 8 litrů. Vzhledem ke statusu letadla ale přibývá povinnost pravidelných údržeb a kontrol.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář