Speciální tým z USA vystoupí na Dnech NATO

13.09.2010

Speciální tým z USA vystoupí na Dnech NATO
Speciální tým z USA vystoupí na Dnech NATO (Zdroj: Aeroweb.cz)

Riziko použití zbraní hromadného ničení, ať již chemických, jaderných nebo biologických, je jednou z hlavních hrozeb současnosti. Ke zvládání tohoto nebezpečí je vycvičen speciální tým americké armády, který se představí na Dnech NATO v Ostravě 18. a 19. září. Bude to také historicky první představení pozemních jednotek US Army v Mošnově.

Jednotka s názvem Emergency Management Assesment Team (EMAT) spadá pod 18th Engineer Brigade. Tato podpůrná brigáda má bohatou tradici spadající až do druhé světové války a po válce ve Vietnamu byla natrvalo přeložena do Evropy, kde má velitelství v německém Shwetzingenu. Provádí nejrůznější inženýrskou a logistickou podporu jednotkám americké armády.


C-5 Galaxy - loňský návštěvník Dnů NATO z řad US Air Force

Určením jednotky EMAT je zvládání kritických situací, které jsou způsobeny použitím jaderných, chemických a biologických zbraní, anebo pomoc při nehodách spojených s únikem nebezpečných látek. EMAT je připraven a vycvičen pomáhat civilním i vojenským úřadům při zvládání takovýchto událostí. To zahrnuje širokou škálu úkolů, od identifikace nebezpečných materiálů, přes záchranné operace až po následnou dekontaminaci a likvidaci následků. Primárně EMAT podporuje americkou armádu a její spojence v Evropě. Za tímto účelem se účastnil mnoha cvičení se členskými zeměmi NATO včetně ČR. EMAT může být rozmístěn jak po zemi, tak i letecky, a pracovat prakticky nepřetržitě po 36 hodin od rozmístění.

„EMAT je první pozemní jednotkou americké armády, která se bude účastnit Dnů NATO v Ostravě. Z pohledu našich návštěvníků je jistě zajímavé, že úkoly této jednotky jsou velmi podobné těm, které vykonává 31. brigáda z Liberce, která je považována ve svém oboru za světovou špičku. Přímo se tedy nabízí možnost srovnání s jejich americkými kolegy,“ přibližuje účast Zbyněk Pavlačík, předseda hlavního pořadatele - sdružení Jagello 2000. Na letiště v Mošnově dorazí 10 příslušníků se třemi až čtyřmi speciálně upravenými vozidly.

Zatímco americké letectvo US Air Force se účastní Dnů NATO v Ostravě pravidelně již od roku 2005 – loni například s obřím přepravním letounem C-5 Galaxy, EMAT tým je teprve druhou účastí a první pozemní jednotkou, kterou na Mošnově představí US Army. V roce 2008 se již prezentovala dvěma vrtulníky UH-60 Black Hawk.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář