Piloty opakovaně ohrožovaly lasery

20.09.2010 2 příspěvky

Piloty opakovaně ohrožovaly lasery
Piloty opakovaně ohrožovaly lasery (Zdroj: Aeroweb.cz)

Útoky se opakovaly

V minulém týdnu přinesl server Novinky.cz informaci, že neznámí útočníci v posledních dnech opakovaně ohrožovali policejní vrtulníky za použití laserových zařízení. Zatím poslední nahlášený incident se odehrál minulý čtvrtek při policejním přeletu nad Prahou. Jen o den dříve tomu předcházela podobná událost v okolí Berouna.

Tyto a další hlášení tak doplňují sérii útoků, mířených proti civilním letounům v okolí ruzyňského letiště, o kterých se začalo mluvit zkraje letošního roku. Tehdy piloti letadel hovořili o cílených a opakovaných útocích na letadla během vzletů a přistání. Tyto ataky vedly nejen z okolních obcí, ale například i z parkovišť v blízkosti letiště.

V červnu letošního roku zareagoval na laserové útoky i Úřad pro civilní letectví, který vydal AIP AIC 04/10, popisující bezpečnostní postup v případě oslnění laserem. Konečným krokem v tomto postupu je předání hlášení Policii ČR.

Politická podpora zatím chybí

Oznámení útoku na Policii ČR však paradoxně nemusí vůbec nic znamenat. Tehdejší trestní oznámení ohrožovaných letců totiž strážci pořádku odložili s odvoláním na zákony České republiky, které na podobný druh útoku nepamatují.

Pro budoucí zamezení těchto útoků, nebo lépe řečeno pro zajištění postihu pro útočníky, připravili poslanci TOP 09 a VV novelu zákona o civilním letectví, která by sankcionovala přesně definovaný trestný čin útoku laserem až pětimilionovou pokutou. Takto legislativně například reagovala na laserové útoky i Velká Británie.

Jedná se již o druhý návrh na změnu zákona. Ten předchozí, vypracovaný policií ve spolupráci s piloty, nestihla minulá sněmovna projednat. „Není správná metoda, že když se objeví problém, hned se přichází s novelou zákona,“ vystoupil proti novele již v únoru dnešní ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Zdali se na situaci něco změní teď, když byly laserové útoky vedeny přímo proti policejním složkám, zůstává otázkou.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Tr. oznámení

20.09.2010 v 17:45 B.

"Tehdejší trestní oznámení ohrožovaných letců totiž strážci pořádku odložili s odvoláním na zákony České republiky, které na podobný druh útoku nepamatují." Dala by se sehnat přesná formulace? Protože takový §179 tr.z. (obecné ohrožení) by na to jít mohl. Nebo taky pokus ublížení na zdraví.

Odpovědět

RE: Tr. oznámení

20.09.2010 v 18:21 Adam Zuska

Ano, přesně tento paragraf (179) měl být aplikován, protože dle mého názoru se o obecné ohrožení rozhodně jedná. Avšak to se nestalo, policie věc odložila. Snaha navrhovatelů novely je taková, aby bylo po vzoru Velké Británie přesně specifikováno oslnění pilota laserem jako trestný čin.

Odpovědět

Přidat komentář