Soud posvětil novou dráhu v Ruzyni, ta ale hned tak nebude

10.01.2011

Soud posvětil novou dráhu v Ruzyni, ta ale hned tak nebude
Soud posvětil novou dráhu v Ruzyni, ta ale hned tak nebude (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ústavní soud koncem loňského roku odmítl stížnost, která by výrazně ztížila výstavbu nové ranveje na letišti v Praze-Ruzyni. Její navrhovatelé v čele s městskou částí Praha-Suchdol v ní napadali rozhodnutí soudu nižší instance, který jim nevyhověl při žádosti o zrušení části dokumentu Politika územního rozvoje ČR 2008, počítající s výstavbou paralelní dráhy 24L/06R.

Čtrnáctičlenné plénum soudců rozhodlo ve věci s odůvodněním, že výtky navrhovatelů, kteří se obávají především zvýšení hluku v přilehlých městských částech, nebyly dostatečně opodstatněné. Městská část Suchdol již několik let bojuje proti plánované výstavbě nové dráhy v Ruzyni a sama financuje například měření hluku z letecké dopravy v ulicích. V minulém roce několikrát upozornila, že k překračování povolených hlukových limitů dochází i při provozu na stávající, vzdálenější dráze 24.

A právě výstavba a provoz nové dráhy v Ruzyni a jeho dopady na životní prostředí jsou hlavními překážkami v rozšíření našeho největšího letiště. Musí také dojít ke změně současného územního plánu Prahy. Zástupci letiště odhadují, že stavba by mohla začít v příštím roce, nebo v  roce 2013.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář