Vrtulníky Mi-24 ve slovenské výzbroji letos skončí

21.02.2011 1 příspěvek

Vrtulníky Mi-24 ve slovenské výzbroji letos skončí
Vrtulníky Mi-24 ve slovenské výzbroji letos skončí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Všech osm strojů Mi-24, z nichž už jsou pouze čtyři bojeschopné, letos opustí řady ozbrojených sil Slovenské republiky. Podle tamního ministerstva obrany by vzhledem k blížícímu se konci jejich životnosti byly opravy a renovace příliš drahé. Mi-24 navíc nenacházejí takového uplatnění, jako například víceúčelové stroje Mi-17. Informaci přinesl slovenský server Sme.sk.

Bylo by mrháním veřejnými financemi investovat obrovské sumy peněz na generální opravy a prodloužení jejich technického života. Tyto náklady by se pohybovali v řádově desítkách milionů eur. Ale vzhledem k tomu, že ozbrojené síly SR tyto vrtulníky nepotřebují, tyk by to byly doslova vyhozené peníze do vzduchu,“ řekl k vyřazení vrtulníků zmíněnému serveru mluvčí ministerstva Ivan Rudolf.

Jednotlivým strojům končí životnost v průběhu letošního roku. Poslední čytřiadvacítce“ končí životnost v roce 2013, ale Slovensko ji již v průběhu roku 2012 provozovat nehodlá. Protože v takovém případě by byl provoz jediného stroje výrazně neefektivní,“ doplnil Rudolf.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Slovensko


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Mi-24 versus Mi-17

21.02.2011 v 22:50 Martin

Jake uplatneni ceka armada od bitevnich vrtulniku??Pokud armada argumentuje timto zpusobem,tak asi nema smysl udrzovat ani stihaci letectvo a PVO a misto toho muzou koupit par viceucelovych L-410.Usetri a budou mit uplatneni...Neni to tak dlouho,co se delaly velke plany na modernizaci vsech Mi-24 v regionu.

Odpovědět

Přidat komentář