Přestěhované muzeum oslaví rekonstrukce Kašparova přeletu

22.02.2011

Přestěhované muzeum oslaví rekonstrukce Kašparova přeletu
Přestěhované muzeum oslaví rekonstrukce Kašparova přeletu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letecké muzeum v Hradci Králové se bude stěhovat do Kunětic na Pardubicku. Slavnostnímu otevření tohoto stánku, který mapuje počátky letectví v tuzemsku i v zahraničí, bude předcházet rekonstrukce slavného přeletu Ing. Jana Kašpara z Pardubic do pražské Chuchle a lidé ho budou moci celý sledovat doma u počítačů. Informaci sdělil ČTK Martin Kindernay.

"V Hradci Králové sídlíme vedle festivalového parku, kde se konají celé léto hudební festivaly, které nás odříznou od přistávací a startovací dráhy. U Kunětic máme vytypované tři lokality, jedna z nich je kunětické letiště," vysvětlil stěhování muze Kindernay.

Muzeum, které se věnuje výhradně počátkům a průkopům letectví, shromažďuje jak statické, tak letuschopné exponáty a veřejnosti se otevře 14. května. Do budoucna se plánuje, že by namísto sestavených hangárů provozovatel postavil dřevěné budovy, na které by přispělo jak město Pardubice, tak Evropská Unie.

"Sdružení nás oslovilo, jestli město Pardubice může muzeum nějak podpořit. Město má možnost podpořit kulturní akce muzea a přerozděluje peníze pro cestovní ruch. Oboje si dovedu představit, je to zajímavá aktivita," sdělil agentuře náměstek primátorky Pardubic František Brendl.

Den před otevřením muzea se po vzoru letu z 13. května 1911 vznese směrem k Chuchli novodobý Jan Kašpar. Jeho původní let, který trval půl druhé hodiny a měřil 121 km, se od "duplikátu" liší místem vzletu. Jelikož na místě původního vzletu vyrostlo sídliště Dubina, vznese se Blériot k nebi v Kuněticích. "Celý let bude sledovat mikrokamera a lidé jej budou moct sledovat doma na počítači," doplnil okolnosti Kindernay.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář