Flight Design představí na AERO 2011 projekt C4

28.02.2011

Flight Design představí na AERO 2011 projekt C4
Flight Design představí na AERO 2011 projekt C4 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Německá firma Flight Design, světově známá jako přední výrobce ultralehkých letadel a letadel kategorie LSA, řady CT a MC, oznámila, že chystá pro výstavu Aero 2011 ve Friedrichshafenu první oficiální představení projektu C4. Pod tímto označením se skrývá vývoj a výroba nového čtyřmístného letadla.

Na výstavě AERO 2011 bude představen model letadla v měřítku 1:1 a návrh interiéru kabiny bude k vidění formou 3D simulace. Flight Design je připraven a přivítá každý další návrh na optimální řešení interiéru letadla od potenciálních zájemců o koupi tohoto letadla.


Letadlo MC – MTOW 600 kg.

Hlavní konstruktér C4, inženýr Oliver Reinhardt, sdělil, že hlavní důraz při konstrukci nového letadla, byl kladen na splnění především požadavků leteckých škol, aeroklubů a privátních pilotů. Veřejná anketa, která bude vyhlášena na Aeru 2011 a následně i na výstavě Sun and Fun 2011 v USA, má napomoci k tomu, aby zde vzniklo letadlo, které bude co nejlépe splňovat požadavky široké letecké veřejnosti. Anketa bude současně běžet i od 1. března 2011 na webových stránkách výrobce www.flightdesign.com a v jejím závěru bude vylosován jeden výherce GPS AERO 500.

S prvním létajícím prototypem se počítá v roce 2012 a v témže roce se očekává i získání osvědčení od EASA.

V rámci konceptu C4 se počítá i s některými tzv. zelenými technologiemi, jako např. hybridním motorem nebo v budoucnu i elektropohonem.

Po získání EASA certifikace pro CTLS a MC pro novou kategorii ELA1, která by měla začít fungovat již tento rok, vstupuje tedy firma Flight Design GmbH se svým projektem C4 i do „velkého“ světa výrobců letadel GA.

Další podrobnosti o projektu C4 budou postupně zveřejňovány na webových stránkách výrobce nebo na stránkách jejich českého zástupce firmy OK Light Aircraft s. r. o.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář