Turbulence ve Francii připravila o život českého paraglidistu

24.03.2011

Turbulence ve Francii připravila o život českého paraglidistu
Turbulence ve Francii připravila o život českého paraglidistu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Smutnou zprávu včera přinesl francouzksý zpravodajský server Maville. Podle něj se nedaleko francouzské vesničky Roquebrune-Cap-Martin na Riviéře zabil v úterý ráno český paraglidingový letec, poté co se nevysoko nad zemí dostal do silné turbulence, která vyústila v neovladatelnost padáku. Asi ve čtyřicetikilometrové rychlostí dopadl na terasu jedné z pobřežních vil.

"Když se letec dostal do turbulencí, byl asi 100 metrů nad zemí. Jeho padák se splácl a muž padal volně dolů," popsal serveru situaci jeden z členů klubu Roquebrun`Ailes, který pro obec technicky zajišťuje provoz místa na útesu určeného pro volný paragliding. Podle místních letců bylo počasí toho rána klamné, protože naznačovalo, že vítr není silný, ve skutečnosti se však mezi vánkem z pevniny a větrem z moře vytvářely silné protiproudy.

Roquebrunské paraglidingové stanoviště, ležící nedaleko východně od Monaka, patří pro svou krásnou polohu mezi pevninou a mořem k nejnavštěvovanějším v Evropě. Během letové sezony se z něj uskuteční až 15 000 letů, uvedl pro server šéf klubu Alexandre Dordor.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář