DVD kolekce Válečná technika představuje stíhačku F-15 Eagle

27.04.2011

DVD kolekce Válečná technika představuje stíhačku F-15 Eagle
DVD kolekce Válečná technika představuje stíhačku F-15 Eagle (Zdroj: Aeroweb.cz)

Taktická stíhačka F-15 Eagle byla zalétána 27. června 1972. Po úspěšných zkouškách vznikl jeden z nejkvalitnějších letounů v historických programech USAF, což jednoznačně dokazuje, že jsou v bojové službě nasazovány do současnosti. Vyvinut byl nadčasový letoun, vyrobený převážně z titanu, jako protiváha sovětskému MiGu-25. Konstruktéři mu dali do vínku vlastnosti, jimiž výrazně předběhl své vrstevníky.

Ze superlativů můžeme zmínit, že když jde po startu do svíce, stoupá až do nadzvukové rychlosti. Vystoupá do 15 km rychleji než raketa Saturn, která poháněla kosmické lodi Apollo na jejich cestě k Měsíci. Vyvinutá námořní verze byla schopna odstartovat z paluby bez pomoci parního katapultu. V pozadí vynikajících letových vlastností letounu F-15, mezi něž patří manévrovatelnost a zrychlení, je vysoký poměr tahu motorů k jeho hmotnosti spolu s nízkým plošným zatížením křídla.

Zmíněné mimořádné kvality daly vzniknout více verzím lišících se od sebe zbraňovou a elektronickou výzbrojí. Byla vyvinuta i stíhací, bombardovací verze. Letoun se stal vynikajícím exportním zbožím, které USA dodaly svým preferovaným spojencům. Zejména Izrael dosáhl s F-15 mnoha sestřelů nepřátelských letounů, mimo jiné i tří syrských MiGů – 25, k jejichž překonání byla postavena.

To i mnohem více najdete na dalším DVD z kolekce dokumentů Válečná technika.

Nejen tento díl můžete zakoupit na stránkách ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář